Cedida

Acaba la millor temporada de bolets dels darrers 20 anys

Les pluges abundants i les temperatures moderades n'han estat els motius

Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han determinat que la temporada de bolets d’aquest any, entre el juliol i el desembre, ha estat la de més producció dels últims 20 anys. Els estudis s’han fet a un total de 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte Micosylva+, i han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha, que equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades.

Els motius d’aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants i les temperatures moderades dels mesos d’estiu, i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 kg/ha registrats la temporada 2003, i els 57 kg/ha de mitjana dels últims 20 anys.

A nivell d’espècie, la producció de rovellons ha estat molt abundant, amb una mitjana de 33 kg/ha a Catalunya, superant-se els 57 kg/ha als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i Catalunya central. No obstant això, la qualitat no ha estat l’esperada. El 70% del rovellons estava afectat per cucs, degut principalment a una major activitat i presència d’insectes provocada per l’elevada humitat i les suaus temperatures que hem tingut.

Altres espècies no s’han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp