Generalitat de Catalunya

Blancafort acollirà una jornada sobre l’arrelament dels joves a municips petits

Hi participaran un centenar de representants del món local aquest dijous 28 de març

Gairebé la meitat del municipis de les cinc comarques del Camp de Tarragona són pobles petits, de menys de 500 habitants, la majoria dels quals estant concentrats a les comarques de la Conca de Barberà i El Priorat. Entre tots sumen 12.732 habitants, xifra que representa només un 2,47% del total de població del Camp de Tarragona, tot i ocupar més d’un terç de la superfície total de les cinc comarques. Traduït són 13,54 habitants/km2, una xifra catorze vegades inferior a la mitjana del Camp de Tarragona, on la densitat de població mitjana és de 190,77 habitants/km2.

Del total de 54 micropobles, n’hi ha 12 on la població jove (de 15 a 29 anys) no arriba a representar ni el 10% del total d’habitants i en els dos casos més extrems, Forès i Vallfogona de Riucorb, no hi viu cap menor de 15 anys, segons xifres oficials de l’Idescat a 01.01.2018.

Davant aquest context i amb la voluntat de fomentar l’arrelament dels joves als municipis petits i molt petits, el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació junt amb la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han coorganitzat la jornada tècnica ‘L’arrelament de les persones joves en municipis petits’, que tindrà lloc aquest proper dijous 28 de març a Blancafort.

La trobada, que preveu aplegar més d’un centenar de persones del món local, donarà veu a 26 testimonis que aportaran la seves experiències en diferents àmbits. “És un repte important de país aconseguir que els joves es quedin o tornin als pobles i cal que ens posem a treballar de manera transversal i amb visió estratègica pensant en el país que volen d’aquí a trenta anys” ha explicat el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, durant la presentació de la jornada.

26 experiències d’èxit
El programa inclou una primera part, amb la ponència Joves i arrelament al territori de Jaume Salvat, geògraf especialista en el desenvolupament de les àrees rurals i coordinador des de 1998 dels projectes de desenvolupament de turisme en petits municipis; i la presentació de les conclusions del jornada Repoblem el territori, feta a Aguilar de Segarra, per part Eduard Trepat, de la Fundació Món Rural.

La segona part s’estructurarà en diferent blocs de treball. Un primer bloc amb testimonis de joves i les seves experiències individuals: des d’una empresa de salses fetes amb productes de proximitat a una gestoria, passant per la recol·lecció i el turisme de la tòfona. El segon bloc aporta testimonis d’entitats i associacions que han construït col·lectivament projectes arrelats al territori amb valor afegit. Parlem d’associacions que assessoren i promouen l’agroecologia, de cooperatives que fomenten la comercialització conjunta de productes o d’impulsadors d’activitats culturals a nivell comarcal, entre d’altres.

El tercer bloc recull la dimensió política i institucional, amb les aportacions d’entitats com l’Associació de Micropobles de Catalunya i Munixic o el testimoni d’iniciatives impulsades des de les administracions, com el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. “Són testimonis que en major o menor mesura poden ser replicats en altres llocs per fomentar que els joves creïn vincles sòlids amb el territori”, ha destacat la coordinadora de Joventut, Carmina Blay.

La iniciativa té com antecedent més immediat una trobada amb representats de municipis petits a Corbins, el març de l’any passat, d’on en va sorgir la idea d’impulsar aquestes jornades, la primera de les quals es va fer a Aguilar de Segarra amb el títol Repoblem el territori.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp