Josep Morató

Desenes de persones protesten contra la massificació eòlica i solar a la Conca i l’Urgell amb un tall a la C-14

Els veïns diuen que no volen ser un polígon energètic

Associacions, entitats i població de la Conca de Barberà i l’Urgell es van concentrar aquest dissabte a la tarda a Belltall en contra dels projectes d’energia renovables que s’han projectat a la zona. Una vuitantena de persones van tallar la C-14 al seu pas per Belltall durant més de 30 minuts en protesta de la massificació de projectes que s’han presentat al territori.

Abans del tall, una desena d’entitats ecologistes van organitzar una sessió informativa pels veïns dels municipis afectats per les cinc noves centrals eòliques i cinc més de fotovoltaiques en els municipis limítrofs entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell. Les associacions van aconseguir en només dos dies unes 300 firmes per mostrar la seva oposició a les centrals. Guillem Figueras, un dels ecologistes impulsors i veí dels Comalats, explica que no volen ser un polígon energètic.

Després de la jornada informativa, els concentrats van tallar durant aproximadament una mitja hora la C-14 al seu pas pel nucli de Belltall. En l’acció, es va llegir un manifest i es van cridar consignes en contra les noves centrals. També ho van fer amb cartells, pancartes i samarretes que lluïen lemes com ara “No volem ser un polígon energètic”, “Solidaris sí, massificació no, prou agressions al territori” o “Renovables? Sí, però no així!, contra la massificació i l’especulació”.

Segons denuncien les agrupacions, la Conca de Barberà produeix actualment el doble d’electricitat que la que consumeix. A més a més, també posaven l’exemple que un municipi petit de 200 habitants com Passanant i Belltall, amb 17 molins en funcionament, produeix electricitat per a 10.000 habitatges. En el mateix sentit creuen que s’està industrialitzant el paisatge natural i rural. Figueras argumenta que ja produeixen electricitat per a 10.000 habitatges.

Per tot plegat, les entitats ecologistes han demanat un nou model energètic de país que camini cap a una transició energètica justa, basada en l’estalvi energètic, la reducció del consum, la producció descentralitzada.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp