Ràdio Montblanc

El Consell de la Conca aposta pel call jueu de Montblanc per ubicar tots els seus serveis

Amb el fons Feder aconseguit,es farà un nou edifici que acollirà un centre d'interpretació de la comarca i serveis que presta el Consell

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà destinarà bona part de l’ajut Feder aconseguit, que ascendeix al milió d’euros, a construir un Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de la Conca.

Aquest museu s’ubicarà a l’edifici annexe de Cal Masip, que el Consell va comprar fa uns mesos i que ara tirarà a terra per fer-ne un de nova construcció, que tindrà 1.138 metres quadrats. A més del centre d’interpretació, el nou edifici acollirà també alguns dels serveis que presta actualment el Consell Comarcal al Palau Alenyà, com ara els serveis socials. També està previst ubicar l’Oficina Comarcal de Consum a l’antiga saboneria que hi ha a l’edifici i que el projecte preveu respectar al màxim la seva idiosincràsia.

De fet, quan estigui fet l’edifici, el Consell Comarcal i els seus serveis i el centre d’interpretació ocuparà pràcticament tota l’illa d’edificis, ubicat al call jueu de Montblanc. “És possible que durant les obres tinguem alguna sorpresa en forma de resta arqueològica, ho anirem valorant”, ha explicat el president del Consell Comarcal, Francesc Benet.

El museu, que s’ubicarà a la planta baixa de l’edifici, tindrà cinc espais diferenciats per explicar tot el patrimoni de la comarca. S’hi explicarà la Llegenda de Sant Jordi i el Montblanc medieval, les meravelles de la Conca, les catedrals del vi i el trepat, la Ruta del Cister i espais naturals i paisatge. “Serà un museu diferent, obert, ja que al costat s’hi continuaran prestant els serveis del consell”, explica Benet.

El següent pas serà aconseguir la resta de finançament, ja que el total del projecte ascendeix als dos milions tres-cents cinquanta mil euros. El Feder preveu que el projecte estigui acabat l’any 2021, si bé es pot prorrogar fins al 2023. “Ara hem de treballar per buscar noves ajudes i intentar aconseguir el total del finançament”, ha detallat Benet. El projecte que ha aconseguit el Fons Feder també inclou millores a l’ermita dels Sants Metges de Sarral i la senyalització de rutes a peu i en btt a la comarca, així com la senyalització d’elements del patrimoni arquitectònic de la comarca.

Jornada de portes obertes a Cal Masip
Amb l’objectiu que els ciutadans coneguin l’antiga saboneria situada a Cal Masip, que es va tancar als anys setanta, aquest cap de setmana el Consell Comarcal de la Conca ha programat una jornada de portes obertes aquest dissabte a les 12 del migdia i diumenge a les 5 de la tarda. D’aquesta manera, aquells que la vulguin visitar podran veure com la botiga es va congelar en el temps, ja que està igual que el dia que es va tancar fa prop cinquanta anys.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp