ACCB

El fons fotogràfic de Salvador Masdeu ingressarà a l’Arxiu Comarcal

Compta amb prop de 250.000 fotografies generades durant quaranta anys de trajectòria professional

El fotògraf Salvador Masdeu ha ingressat el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. El passat divendres dia 21 de maig es va dur a terme la signatura del conveni entre l’Ajuntament de Montblanc i Salvador Masdeu Guasch per a la cessió en règim de comodat del seu fons fotogràfic.

El fons, que ingressarà pròximament a l’Arxiu Comarcal, abasta tot el material fotogràfic produït pel propietari durant la seva tasca com a fotògraf professional al centre Nou Estudi i, posteriorment, Nova Imatge de Montblanc. Són aproximadament 250.000 elements fotogràfics generats en gairebé quaranta anys de trajectòria professional. Concretament, es tracta de negatius de 35 mm i positius fotogràfics nascuts digitalment.

Salvador Masdeu va néixer a Barcelona, però viu a Montblanc d’ençà que tenia quatre anys. La seva afició a la fotografia li va nèixer de ben jove, i de ben segur gràcies al seu avi, qui tenia un establiment fotogràfic a Reus. Amb només quinze anys va muntar un petit laboratori on practicava l’art de la fotografia de manera amateur. L’any 1978, un cop finalitzats els estudis fotogràfics a Barcelona, va iniciar la seva carrera professional a Montblanc, sota el nom de Nou Estudi. Anys més tard, el 2006, canvià el nom comercial pel de Nova Imatge, fins que el 2015 es va retirar com a professional.

L’Arxiu Comarcal valora molt positivament aquest tipus de cessions. “Diuen que una imatge val més que mil paraules i per tant, és incalculable el valor d’un ingrés com aquest que conté més de 250.000 fotografies”, asseguren en un comunicat. És un fons de gran rellevància i importància per a conèixer de manera visual els actes públics, tradicions, esdeveniments, festes locals i del teixit associatiu, i fins i tot, d’imatges personals i familiars tant de Montblanc com de la Conca de Barberà. Per tant, una vegada organitzat el fons, esdevindrà una font d’informació primordial per a qualsevol estudi sobre la segona meitat del s. XX, ja que testimonia la història local i en bona part comarcal.

Un cop s’hagi efectuat l’ingrés a les dependències de l’Arxiu, el centre procedirà al seu tractament arxivístic: l’ordenació, classificació, instal·lació, catalogació i difusió del material fotogràfic. A més, l’Arxiu vetllarà per mantenir el fons en les millors condicions possibles de seguretat i així garantir la conservació de tots els suports.

L’Arxiu ha volgut agrair la sensibilitat que ha tingut Salvador Masdeu, així com la seva esposa Teresa Sans, en vetllar per la conservació de l’esmentat fons i lliurar-lo a l’Arxiu Comarcal amb la finalitat de posar-lo a l’abast dels investigadors i de la ciutadania en general.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp