Jordina Moix

El Museu de la Vida Rural estrena una nova exposició amb el plàstic com a protagonista

La mostra reflexiona sobre l'ús i abús que s'ha fet d'aquest material

El plàstic s’ha convertit en un material indispensable a les nostres vides, però a la vegada ha esdevingut també una amenaça pel planeta. Amb aquest equilibri coma premissa, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha inaugurat l’exposició ‘Plàstic: genial o pervers, tu com ho veus?’.

Aquesta és la segona gran exposició, després de la dedicada al Dust Bowl, produïda íntegrament pel museu. En aquesta ocasió es torna a interpel·lar al visitant per fer-lo reflexionar sobre l’ús abusiu que s’ha fet del plàstic. Sense perdre el caràcter del Museu de la Vida Rural, la mostra exposa objectes de la vida de pagès d’un segle enrere i els contraposa amb elements de plàstic que els han substituït.

L’exposició, a més, és una reflexió sobre el plàstic a partir de les art visuals. De fet, ha estat una mostra col·lectiva, amb la participació de fins a 150 persones. Per exemple, hi han intervingut l’artista alemanya Ida-Marie Corell i l’especialista en Food Design, Elsa Yranzo, així com el col·lectiu Basurama, Domestic Data Streamers i entitats i associacions de l’Espluga de Francolí.

La directora del Museu, Gemma Carbó, ha destacat en una entrevista al programa ‘Carrer Major’ de Ràdio Montblanc que “el museu està fent un plantejament sobre quin és el seu rol a la societat, i creiem que té molt sentit que un museu com aquest es pensi a si mateix com un centre cultural des d’on parlar de sostenibilitat, i quan parlem d’això un dels primers temes és el reciclatge i de seguida apareix el plàstic”.

La comissària de la mostra, Núria Vila, destaca, d’altra banda, que “s’ha produït més plàstic en deu anys que en tot el segle XX. De fet, parlem de l’era del plàstic: ens ha facilitat la vida però també s’ha convertit en el nostre gran problema. La reflexió és que el problema no és del material, el problema és l’ús i abús que en fem”.

L’exposició es podrà visitar fins al 20 d’octubre i durant aquestes mesos es faran activitats paral·leles. Destaca el 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus, que tornarà a ser l’epicentre de les activitats complementàries a l’exposició.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp