Ajuntament de Montblanc

El Ple Medieval reconeix el moviment sardanista de Montblanc

Es va celebrar aquest passat dissabte en el marc de la Setmana Medieval

Montblanc va celebrar, el passat dissabte 21 d’abril, el Ple Medieval a l’església de Sant Miquel, en el marc de la XXXI Setmana Medieval. Un ple on, tradicionalment, es reconeix la tasca d’algú o d’algun col·lectiu. En aquest cas, el plenari va aprovar, per unanimitat, reconèixer la tasca del moviment sardanista a Montblanc, tot just aquest any que la vila és la Capital de la Sardana 2018.

Tal com informa l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà en el dictamen llegit pels regidors de la corporació montblanquina, la història del sardanisme a Montblanc es va iniciar l’any 1903, quan el mestre Boix va tocar una composició al piano en una vetllada organitzada per l’Associació Catalanista de la vila i un grup d’estiuejants forasters i altres joves montblanquins van puntejar la primera sardana. Però, sembla, que no serà fins el 1907 quan ja irromprà amb més força en la vida social local. Aleshores, es descriurà la sardana com “una moda nova” que la gent “ballava com un pasdoble”, ja que era un ball, procedent de l’Empordà, desconegut a les nostres contrades.

Així doncs, a l’agost de 1907 ja es ballarà tal com cal una sardana, quan el jovent de l’Associació Catalanista es va posar a dansar a la plaça Castellví, davant mateix de la seva seu social. No obstant això, aquesta primera ballada “fou tocada a piano”.

Ara per ara, no es disposa de cap referència documental fins l’octubre de 1920, quan ja es van tocar sardanes amb cobla. Aquesta va ser La Principal del Vallès de Sabadell, en la qual el primer tenora i director de la mateixa era el montblanquí Josep M. Escoté i Òdena. A partir d’aqui, s’inicia una nova etapa caracteritzada per la vinguda a la vila de diferents cobles que faran les corresponents ballades.Aquestes agrupacions seran sempre llogades per les entitats catalanistes de la vila.

A partir d’aquells moments, les ballades de sardana irrompran amb força i formaran part de la programació de qualsevol festa o celebració destacada que es produeixi a la vila. Així, les sardanes també van ocupar un lloc destacat en un dels esdeveniments més importants que va esdevenir al Montblanc del primer terç del segle XIX. Es tracta de les Festes Culturals i Patriòtiques que es van celebrar el mes de febrer de l’any 1922, amb la benedicció de l’estendard de l’Orfeó Montblanquí i la vinguda del president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch.

La dictadura de Primo de Rivera sembla que no va impedir que les entitats catalanistes continuessin amb la contractació de diferents agrupacions instrumentals. Per salvar la censura, es van llogar més orquestres que cobles, les quals tocaven igualment les sardanes convingudes.

L’any 1925 la vila disposava, com a mínim, de dues colles: els “dansaires de Montblanch” i els “Jovincells de la Conca”, que van actuar en un concurs a Valls, convocat pel Foment de la Sardana de la capital de l’Alt Camp.

Però, sense dubtes, per la seva transcendència històrica i continuïtat al llarg dels anys, sobresurten els tradicionals aplecs celebrats el tercer diumenge de juny o el primer de juliol, que fins l’any 2006 van tenir lloc a l’ermita de Sant Josep, i a partir de l’any 2007, a la plaça Major. Val a dir que ja se n’han celebrat quaranta-tres.

Com no podia ser d’altra manera, Montblanc ha vist néixer i ha donat excel·lents compositors de sardanes. Entre d’altres, destaquem a Josep Amorós Bayer, Marcel·lí Bayer i Gaspar, Francesc Bonastre i Bertran, Agustí Causí i Marsal, Maties Escoté, Emili Foguet i Pere, Josep Maseras i Bertran, Maties Maseras i Farriol, Joan Pujadas i Ferrer i Jaume Tost i Miret. També n’hem d’esmentar uns altres, tots ells relacionats íntimament amb la vila. Són Josep Auferil i Costa, Josep M. Baigés i Jansà, Agustí Borgunyó i Garriga, Josep Farràs i Gasòliba, Tomàs Gil i Membrado i Joan Manuel Margalef i Ayet.

Actualment, el grup sardanista compta amb un bon nombre de col·laboradors que participen decididament en el foment de les sardanes a la vila.

Finalment, l’informe realitzat per l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà recalca que, com a colofó de tota aquesta tasca de promoció de la “dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”, el 17 de març de 2018 Montblanc va ser proclamada Capital de la Sardana 2018. Per tant, al llarg de l’any i fins el març de l’any 2019, la nostra vila serà el centre del món sardanístic i, per tant, es desenvoluparan tot un seguit d’actes que deixaran una important fita en la història montblanquina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp