Guillem Cos

Els afectats per la riuada: “Estem decepcionats amb les administracions”

Dos anys després, alguns veïns no han rebut cap ajuda per refer les seves cases

Han passat dos anys, però el que van viure aquella nit del 22 d’octubre ho tenen encara molt present. Ja sigui pel que van veure, com pel que han hagut de lluitar durant aquest temps per refer-se dels danys materials que van patir.

El Josep Civit, mecànic de professió, tenia una important col·lecció d’antiguitats que la riuada es va emportar. Centenars d’obres i peces valorades en milers d’euros. Entre elles, algun quadre de Palau Ferré. Explica que “hi havia uns 740.000 euros invertits. Però més enllà dels diners, em sap greu haver perdut una part de mi”, explica.

Al magatzem encara hi ha el rastre dels danys que va causar l’aigua. Dos anys després, allò que es va salvar, encara ho conserva. I és reticent a desfer-se’n. “M’han vingut a comprar alguns dels elements que em queden, però no ho vull malvendre, és part de mi”, diu Civit.

El seu fill viu a tocar, a la rotonda de la Mercè, i l’aigua va afectar de ple casa seva. Va entrar pels baixos destrossant tot el que tenia al davant. Els va deixar sense subministraments i la casa va patir danys estructurals. “Hem fet força millores, però encara queda molt feina, no ens arriben els diners per fer-ho tot”, explica Josep Civit.

També l’aigua es va emportar part d’una casa de la Raval de Santa Anna, la més propera al riu francolí. L’aigua va entrar per darrere i va destrossar els baixos, emportant-se fins i tot els cotxes que hi havia al magatzem. La família ja hi torna a viure, però ara lluita per poder construir un mur que serveixi per protegir casa seva. Asseguren que es troben amb moltes traves per part de les administracions, malgrat tenir el permís de l’ACA. “Nosaltres ens vam reconstruir aquesta casa fa vuit anys, i ens van donar tots els permisos. Ara ens diuen que és zona inundable. Nosaltres només volem protegir casa nostra construint un mur”, explica Lluís Roig, el seu propietari.

Decepcionats amb les administracions
Entre els afectats, un sentiment comú: la decepció amb les administracions. Asseguren que “els polítics van venir a Montblanc a prometre les mateixes ajudes que a Múrcia i aquí no ha arribat res”. Civit destaca que “crec que ho van fer per quedar bé, i a l’hora de la veritat, res de res. Els requisits són tant difícils de complir, que no ens arriba cap ajuda”. “És molt trist que les administracions posin tantes traves”, diu Roig.

Els veïns, molt amb recursos propis i també amb ajudes de la Riuada Solidària, han pogut anar refent els desperfectes que la riuada va provocar a casa seva. Quan miren pels balcons, però, encara tenen ben presents les destrosses que l’aigua va provocar aquella nit de fa dos anys.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp