Ràdio Montblanc

Els Ajuntaments de la Conca retiraran els títols honorífics a Francisco Franco

Montblanc és l'únic municipi que ja va revocar els títols l'any 2001

Els ajuntaments de la Conca de Barberà començaran la setmana vinent a retirar els títols honorífics concedits al general Francisco Franco l’any 1964. Dels vint-i-dos ajuntaments de la comarca, divuit encara tenen vigent aquest acord. De fet, l’únic municipi que va revocar el títol va ser Montblanc l’any 2001, mentre que als ajuntaments de Montbrió de la Marca (que llavors era municipi independent), les Piles, Senan i Vilanova de Prades no s’ha pogut documentar aquest nomenament.

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va presentar un informe al Consell d’Alcaldes sobre quins ajuntaments encara tenien vigent l’acord del 31 de març de 1964 pel qual es nomenava alcalde honorífic de la població al general Francisco Franco, en aquells moments cap de l’Estat espanyol.

Els alcaldes van acordar procedir de forma immediata a derogar aquells acord de nomenament presos durant la dictadura del general Franco i van encomanar als serveis tècnics del Consell Comarcal la tramesa del model de resolució derogatòria. Un cop lliurat aquest model, la setmana vinent començaran les sessions plenàries dels ajuntaments de la comarca per retirar aquest tractament honorífic.

El règim franquista va ordenar als ajuntaments que declaressin el general Francisco Franco com a “alcalde honorari i perpetu “de les seves poblacions en una sessió plenària que havia de tenir lloc, obligatòriament, el dia 31 de març de 1964. El motiu era la celebració per part del règim de la festa anomenada “25 Años de paz”. A banda, el governador civil també va “recomanar” als ajuntaments, entre d’altres coses, que contribuïssin a finançar “la erección de un grandioso monumento sobre las aguas de este rio [l’Ebre] a su paso por Tortosa” en homenatge “a nuestros caídos, al ejército español y al Caudillo”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp