J.Ardila

Els forners de les comarques de Tarragona elaboraran pa amb farina de la Conca

El gremi ha arribat a un acord amb els pagesos de la cooperativa Coperal de Santa Coloma de Queralt

Els forners artesans de la comarques de Tarragona faran un nou pa amb farina de la Conca de Barberà. És l’acord al qual han arribat aquest dilluns pagesos de Coperal, forners tarragonins i una farinera de Girona per produir farina amb blat de Santa Coloma de Queralt que després utilitzaran el forners per fer pa.

Es tracta d’una demanda del propi sector, però també dels clients, que cada vegada busquen més productes de proximitat i amb valor afegit. Diversos pagesos de la cooperativa Coperal de Santa Coloma de Queralt han plantat unes 40 hectàrees de blat, de les varietats berdún i nogal, de les quals esperen recollir-ne uns 150.000 quilos. L’acord preveu que els pagesos puguin cobrar fins a 50 euros més per tona, fins arribar als 200 euros, ja que amb aquestes varietats, el rendiment és més baix però la qualitat és més alta.

El president de la cooperativa Coperal, Ramon Segura, ha explicat que “després d’anys de parlar-ne, enguany ens hem posat d’acord per fer una farina de qualitat i autòctona, per fer un producte de proximitat”. Això farà canviar també els hàbits d’alguns pagesos, que fins ara produïen blat per fer-ne pinso i d’una qualitat “molt basta”. L’objectiu dels forners és crear el Pa Mestral, “elaborat amb farina de la Conca, sal del Delta de l’Ebre i oli de Siurana”, ha explicat el president del gremi de forners de Tarragona, Joan Cabré.

Una experiència semblant han fet a Girona, on han creat al pa Tramuntana. És per aquest motiu que al projecte també hi participa la farinera Sunyer de Girona, que elaborarà la farina amb el blat collit a la Conca de Barberà, com ha explicat el gerent de l’empresa, Isidre Sunyer. “Estem molt contents que ens hagin convidat a aquest projecte, ja que ja participem al projecte de farines locals de Girona”. El gerent de l’empresa ha explicat que els darrers anys han tingut una demanda d’entre un 5 i un 10% de farines locals i de proximitat.

L’objectiu és poder tenir llesta la farina a mitjans de setembre, per després poder elaborar el pa. Tot plegat s’ha pogut realitzar també gràcies al suport del departament d’agricultura de la Generalitat de Catalunya, que ha posat en contacte els tres actors que aquest dilluns han signat el conveni a un dels camps de blat de Santa Coloma de Queralt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp