Josep Ardila

Els vins elaborats amb trepat portaran un segell per potenciar la varietat autòctona de la DO Conca

El segell es presentarà l'11 d'abril en un acte al Palau Robet de Barcelona

Els vins elaborats amb la varietat trepat portaran un segell a les ampolles per identificar la varietat autòctona de la Conca de Barberà. La Denominació d’Origen de la comarca ha tirat endavant aquesta iniciativa amb la voluntat de potenciar la varietat pròpia de la Conca i potenciar així els vins elaborats amb trepat.

El segell, amb les lletres TRE PAT el portaran de manera voluntària els vins monovarietals de trepat, és a dir, que portin un 85% d’aquesta varietat o que estigui elaborats 100% amb trepat. Es tracta d’un nou esforç de la DO Conca i els cellers de la comarca per exportar la veritat pròpia de la DO.

El distintiu es presentarà el dia 11 d’abril al Palau Robert de Barcelona, en un acte on la DO vol donar a conèixer la varietat de trepat entre restauradors, elaboradors i productors de fora de la comarca. A l’acte hi participaran els 16 cellers que actualment elaboren amb trepat a la comarca. Els participants podran tastar els vins, parlar amb els cellers, i també hi haurà una actuació musical. L’acte començarà a les 6 de la tarda i s’allargarà fins a les 9 del vespre. “Esperem que vingui gent aficionada al vi, prescriptors i gent que ens ajudi a potenciar la nostra varietat”, ha explicat la presidenta de la DO Conca de Barberà, Mariona Rendé.

“S’ha fet molta feina però encara se n’ha de fer molta, i hem cregut molt convenient ressaltar la nostra marca més potencial”, ha explicat Rendé, que ha afegit que “fins ara s’ha treballat més a fora que a dins. A la conca hi ha 1.100 hectàrees de trepat i un 80% es fa servir per fer el vi base del cava, hem d’intentar que els cellers de la comarca la facin servir”. De fet, des de la DO confien que aquesta iniciativa animi a altres cellers a elaborar vins amb trepat i esperen que els propers anys augmenti la xifra de vins.

Actualment, hi ha setze cellers de la Conca que elaboren vins amb trepat d’un total de 25. En total s’embotellen uns 200.000 litres de trepat a l’any, una xifra força baixa tenint en compte les hectàrees que hi ha d’aquesta varietat de la comarca. Una varietat que ha crescut molts els darrers anys. En total es poden trobar fins a 31 vins elaborats amb trepat. Destaca, de fet, una xifra que ho explica: l’any 2004 s’elaborara només un vi negre amb trepat i ara són tretze els cellers que l’utilitzen, i molts tenen fins a tres vins elaborats amb aquesta varietat.Un pas endavant important per potenciar la varietat pròpia de la Conca de Barberà.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp