Arixu Comarcal de la Conca de Barberà

Es compleixen 25 anys de l’aiguat de Sant Tomàs de l’any 1994

A Montblanc hi ha hagut episodis de pluja molt més virolents

El 10 d’octubre de 1994 Montblanc es va despertar amb el riu Francolí desbordat, superant gairebé l’alçada del Pont Vell. Aquesta és, de fet, una de les imatges destacades d’aquell aiguat, que va deixar a Montblanc més de 243 litres en només dos dies.

L’aiguat del 94, però, va fer estralls sobretot a Tarragona, Cambrils i Valls, on la força de l’aigua es va emportar per davant tot el que hi havia. A la Conca de Barberà es va desbordar el riu però no va causar grans danys. Ho recorda l’historiador espluguí Josep Maria Vallès, que explica que “van caure molt litres d’aigua per metre quadrat en poc temps. Fins a la Riba, eren unes pluges més o menys normals, quan s’hi va sumar el riu Brugent, va tenir molta més força i va fer mal a la zona del Camp de Tarragona”. Recorda que “l’Espluga es va emportar tota l’horta a la zona del Milans, i a Montblanc, gràcies a l’amplada de la llera del riu, va distribuir bé l’aigua i no va arribar a passar per sobre del Pont Vell. No va ser tan excepcional”.

De fet, Josep Maria Porta, director de l’Arxiu Històrics de la Conca, explica que “van fer més estralls els aiguats de Sant Lluc de 1933 i el de Santa Tecla de 1874”. Aquest darrer, explica, va ser dels més recordats “ja que es va emportar 11 cases, el pont del ferrocarril i morts, però hem de tenir en compte que abans molta gent vivia al costat del riu amb barraques, i va ser a la nit”.

Sobre el Pont Vell, Porta destaca que “els primers aiguats van afectar més al Raval de Montblanc perquè les cases baixaven cap al riu, i llavor es va fer una paret per poder-ho evitar. Ara, però, s’ha trobat que els fonaments de la paret al costat dels horts és d’època medieval. Els nostres avantpassats ja volien conduir el Francolí per evitar estralls quan es produïssin aiguats”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp