J.Ardila

Es presenta a la Conca una campanya per fomentar el consum de vins catalans als restaurants

'Aquí, vins catalans' és el lema de la campanya impulsada per l'Associació Leader de Ponent

El viver de celleristes de Barberà de la Conca va ser l’escenari triat aquest dimarts per presentar la campanya ‘Aquí, vins catalans’, que vol fomentar el consum dels vins de les diverses DO Catalanes als restaurants del nostre país.

L’acte el va presidir la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, que va estar acompanyada de l’alcalde de Barberà, Marc Rovira; Josep Maria Huguet, president de l’Associació Leader Ponent; Teresa Fuentes, gerent de l’Associació Leader Ponent; Jordi París, gerent del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, i Juanjo Ceresuela, president de l’Associació de Sommeliers de Lleida. Tambçe hi van participar diversos alcaldes de la Conca, entre ells el de Montblanc, així com el director dels serveis territorials d’Agricultura, Àngel Xifré.

‘Aquí, vins catalans’ té per objectiu incentivar la presència dels vins de les DO catalanes a les cartes dels restaurants del nostre país i fomentar el desenvolupament rural mitjançant la promoció dels productes agroalimentaris locals. La campanya, impulsada pel Departament d’Agricultura en el marc del projecte de cooperació Leader Gustum, està liderada per l’Associació Leader de Ponent i compta amb el suport de tots els Grups d’Acció Local de Catalunya, entre ells el del Camp de Tarragona, on també hi participa la Conca de Barberà.

El nou programa Leader Gustum 2014-2020 dóna continuïtat a aquesta campanya, que ja va comptar amb el suport de l’anterior programa Leader 2007-2013. Enguany, la voluntat d’aquest projecte és sumar-hi el major nombre d’establiments de restauració. S’hi podran adherir els restaurants que disposin d’un 60% de vins catalans de les diferents DO catalanes a la carta de vins.

Els restaurants que compleixin les bases per adherir-se a aquesta acció rebran un element distintiu que els acreditarà que disposen de vins catalans amb DO, amb una personalització de l’establiment i de la DO territorial predominant a la seva carta. També, les cartes es presentaran dins d’una carpeta única a tots els restaurants perquè el consumidor pugui identificar fàcilment que el restaurant està adherit a l’acció.

Meritxell Serret va destacar que “aquesta iniciativa lliga perfectament producte i territori, ja que a partir del sector vitivinícola s’impulsa una estratègia de desenvolupament adaptada a les necessitats i oportunitats del territori”.La consellera també va dir que “amb aquesta estratègia també es fomenta el relleu generacional”.

7 milions d’euros per als projectes Leader
L’objectiu dels projectes de cooperació Leader és crear projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes entre grups Leader que tinguin estratègies de desenvolupament i temàtiques comuns, i generar projectes transversals que creïn sinergies amb els projectes productius de cada zona.

Catalunya és la primera comunitat autònoma de l’Estat espanyol que ha convocat els ajuts a la cooperació Leader en el marc de l’operació 19.3 del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, i la que hi destina més fons, amb una dotació total per a tot el període de programació 2014-2020 de 7.000.000 €, cosa que representa una clara aposta del DARP pel desenvolupament de les estratègies locals dels grups Leader.

En la primera convocatòria d’aquests ajuts, el DARP va aprovar 20 projectes de cooperació Leader, 9 de cooperació interterritorial entre grups d’acció local de Catalunya i 11 estratègics d’un grup Leader amb els agents del seu territori, per un import d’ajut total d’1.417.666 €, amb un cofinançament del 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp