Josep Ardila

Escanegen la imatge de la Mare de Déu de la Serra per conèixer el seu estat

Els informes detallaran amb molta precisió el seu estat real amb métodes mai utilitzats a una obra d'art

Termografia infraroja, fotografia infraroja i georadar d’altra resolució. Són les tres proves que aquest divendres al matí una empresa especialitzada ha realitzat a la imatge de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc.

A primer cop d’ull, els tècnics de Global CHM han determinat que té força anomalies internes i un alt grau d’humitat, si bé han detectat que l’alabastre del seu interior és força homogeni.

Aquest exhaustiu estudi, que no s’ha realitzat mai fins ara a una obra d’art a l’Estat espanyol, determinarà l’estat real de la imatge. El tècnic de l’empresa, Luís Avial, destaca que “no només nosaltres, no s’ha fet mai un estudi tant exhaustiu i amb aquests tres mètodes a una obra d’art, normalment es fan rajos X però amb una qualitat inferior”.

L’estudi detallarà, amb una gran precisió, l’estat real de la imatge. De fet, el sistema utilitzat dóna 20.000 punts d’informació per metre quadrat i processa les dades amb una gran rapidesa.

Ara caldrà esperar els resultats de l’estudi per determinar si l’estat de la imatge és òptim per poder sortir en processó a les Festes de la Serra de l’any vinent.

Des de l’empresa també s’ha destacat que el mètode utilitzat és molt precís, i a més no és intrusiu, és a dir, no cal tocar ni treure cap part de la imatge per determinar-ne el seu estat.

L’estudi realitzat aquest matí s’ha acabat amb un drone que ha analitzat, també, l’estat de la coberta del cambril on es troba la Mare de Déu, per intentar esbrinar d’on surten les humitats.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp