Departament de Justícia Generalitat

Identifiquen les restes d’un veí de Vimbodí mort durant la Guerra Civil

És una de les primeres persones identificades amb el Programa d'identificació genètica

El municipi del Soleràs, a les Garrigues, ha acollit aquest cap de setmana l’entrega de les despulles de quatre víctimes de la Guerra Civil espanyola a les seves famílies, que han pogut ser identificades gràcies al Programa d’identificació genètica. Les quatre víctimes estaven enterrades a una fossa comuna al cementiri d’aquest municipi, i aquest programa les ha pogut identificar, creuant restes òssies dels difunts amb les de possibles familiars vius inscrits al Cens de persones desaparegudes.

Una de les persones identificades és Josep Moles, un soldat republicà originari de Vimbodí i Poblet, que va desaparèixer l’any 1938. Va combatre al Front del Segre i va morir d’un tret al cap. Les despulles de Josep Moles seran enterrades, pròximament, a l’Espluga de Francolí, d’on és la família.

De fet, el de Josep Moles és un dels casos més destacats, ja que els altre tres eren veïns del Soleràs. En el seu cas, no es tenia cap sospita d’on podria estar enterrat. Maria Moles, la seva filla, de l’Espluga de Francolí, va sol·licitar la recerca del seu pare l’any 2008, i el programa d’identificació genètica el va localitzar a la fossa comuna situada al Soleràs. L’ADN dels ossos trobats a la fossa ha coincidit amb les mostres genètiques de la seva filla. El creuament genètic, en aquest cas, s’ha fet amb les 2.000 mostres de què disposa el Cens.

La consellera de justícia de la Generalitat, Ester Capella ha anunciat durant l’acte que al Soleràs el Govern hi instal·larà durant aquesta legislatura un espai de memòria al cementiri vell, on hi havia la fossa. Serà un monument que servirà d’homenatge a les persones que hi van ser enterrades, però que també disposarà d’un dipòsit per acollir les restes que s’hi van trobar, convenientment classificades i a l’espera de ser identificades.

14 fosses en un any

A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades i se n’han obert 38, 14 de les quals durant l’últim any. El Departament de Justícia calcula que hi ha al voltant de 20.000 persones enterrades en fosses. Des de la posada en marxa del Pla de fosses, el Govern inicia excavacions d’ofici amb l’objectiu de contribuir a la recuperació de la memòria democràtica. Abans que es posés en marxa aquesta iniciativa, la Generalitat només actuava a petició dels familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. El Departament de Justícia analitza les restes trobades per poder-les identificar i retornar-les als familiars corresponents.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp