Cedida

Íñigo Urkullu diposita a Poblet una còpia dels documents recopilats en el seu paper d’interlocutor en el procés català

El lehendakari basc ha escollit l'Arxiu Tarradellas per dipositar-hi més de 300 documents

El lehendakari basc Íñigo Urkullu ha escollit l’Arxiu Montserrat Tarradellas situat al Monestir de Poblet, per dipositar una de les tres còpies dels més de 300 documents que ha recopilat en el seu paper d’interlocutor en el procés català.

Urkullu va declarar com a testimoni al judici del procés al Tribunal Suprem el passat dijous 28 de febrer en qualitat d’interlocutor entre el govern català i l’espanyol. Els dies previs al 27 d’octubre de 2017, Urkullu va intentar mediar entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy per evitar la declaració d’independència.

Ara, un dies després de declarar al judici, Urkullu ha decidit dipositar tres còpies dels documents que va recopilar en tres arxius diferents: a l’arxiu del Govern basc, a l’arxiu del PNV i l’arxiu Montserrat Tarradellas del Monestir de Poblet.

En total, són més de 300 documents que el lehendakari va recopilar després de les diverses converses que va tenir amb dirigents polítics després de l’1 d’octubre de 2017. “Valorem de manera molt positiva que hagi escollit l’Arxiu Tarradellas per dipositar els arxius, que en uns anys serviran per estudiar una capítol important de la nostra història. Quan els documents es puguin consultar ens permetran entendre una època històrica de Catalunya”, ha declarat Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Tarradellas.

Els documents, de moment, no es poden consultar. De fet, en casos com aquests, no es fins que els donants hi donen el vist-i-plau que la documentació és accessibles als investigadors . Ara l’Arxiu farà l’estudi arxivístic pertinent per poder classificar tots els documents rebuts pel lehendakari.

Gavarró ha destacat que “aquest cas demostra que els arxius no només tenim arxius de fa molts anys, també arxius actuals que en uns anys serviran per estudiar la historia de Catalunya”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp