Oficina Jove Conca de Barberà

Joves de Montblanc es troben per participar de la redacció del Pla Local de Joventut

La trobada es va fer el passat dilluns, en el marc de les Festes de Sant Maties

Joves de Montblanc van participar, el passat dilluns, a una trobada organitzada per la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Montblanc i l’Oficina Jove de la Conca de Barberà per tal de recollir informació i conèixer la situació dels joves del municipi.

La trobada va tenir lloc el passat dilluns 16 de maig a partir de les 11 del matí a la sala de les Corts Catalanes del Claustre de Sant Francesc. En una primera sessió a les 11 del matí es van convocar els joves menors de 18 anys. A dos quarts d’una del migdia va ser el torn dels joves majors de 18 anys. Aquest tipus d’activitat és un instrument participatiu que ha de servir per fer la diagnosi inicial, a través de la qual l’ajuntament podrà planificar i elaborar el Pla Local de Joventut 2016-2020.

El Pla Local de Joventut és l’eina que agrupa i connecta de manera funcional totes les polítiques de joventut i tots els mecanismes i estratègies que serveixen per a transformar i millorar la realitat juvenil municipal. Precisament, la diagnosi ha de permetre visualitzar i recollir dades, propostes i necessitats juvenils que després es concretaran en accions precises i adequades, destinades a satisfer les necessitats juvenils i millorar la qualitat de vida dels joves montblanquins.

La primera sessió va comptar la participació de sis joves menors de 18 anys. Els joves, que era la primera vegada que assistien a una experiència com aquesta, van participar en dues dinàmiques que van servir per posar de manifest quines eren les seves inquietuds i necessitats. Van manifestar la necessitat de buscar un espai jove on hi puguin anar tots i d’aquesta manera evitar els locals juvenils privats. També van proposar arreglar el cinema i millorar les Festes de Sant Maties afegint més atraccions per a joves i paradetes.

La segona sessió va comptar amb la presència d’una vintena de joves. Com l’anterior grup, també van realitzar dues dinàmiques. Durant la dinàmica els joves van manifestar les coses positives i negatives de Montblanc des d’una visió més genèrica. La mateixa reflexió també la van aplicar en l’àmbit estricte de la joventut. La majoria de joves van coincidir en què Montblanc és un poble amb un gran patrimoni arquitectònic, cultural i natural que és capaç de generar una activitat turística que genera riquesa econòmica. La majoria de joves van destacar la gran programació d’actes com la Setmana Medieval, l’Acampada Jove i fins i tot les Festes de Sant Maties i la importància de la continuïtat d’aquestes.

Pel que fa a les mancances van destacar la poca oferta d’habitatges de lloguer i la manca de treball qualificat. També van expressar la necessitat de disposar d’un teatre i una programació cultural estable. Arranjar alguns carrers i piscina coberta també van ser necessitats detectades pels participants.

Pel que fa a la participació, els joves van posar de manifest que falta participació ciutadana en els grans temes de Montblanc del futur, però també en les activitats del dia, els joves implicats són els mateixos a tot arreu. També van expressar el descontentament de la moda que s’ha instaurant entre els mes joves de llogar locals privats. Aquest fet provoca que no es relacionin amb la resta de jovent i no participin en les activitats.També van posar de manifest dues mancances històriques com són els transport i l’oferta formativa de cicles formatius que és la mateixa de fa molts anys.

Es va proposar fer una coordinadora d’entitats que aglutini les necessitats i sobretot millori la comunicació entre les mateixes entitats i entitats i ajuntament. També es va plantejar la possibilitat de crear un espai jove de referència que aglutini tot els joves de la vila.

A més del regidor de joventut, Oriol Pallissó, la trobada també va comptar amb la participació del Francesc Benet, primer tinent alcalde i Jordi Albalat, regidor de cultura i educació. L’Ajuntament de Montblanc creu que la participació dels joves és molt important per a poder fer una diagnosi acurada de la realitat, un espai de discussió i participació on es recolliran necessitats, propostes i perspectives que posteriorment es treballaran i es plasmaran al Pla Local de Joventut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp