RM

La Conca de Barberà arriba al seu sostre de recollida selectiva

Joan Güell assegura que el sistema de recollida que hi ha a la comarca fa difícil incrementar la xifra

La Conca de Barberà ha arribat al seu sostre de recollida selectiva. És una de les conclusions del balanç de la feina feta en matèria de Medi Ambient que ha fet el seu conseller i alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell.

Assegura que l’any passat es va incrementar un 1% la recollida selectiva a la comarca, 10 punts per sobre de la mitjana de Catalunya, però alerta que s’ha arribat al sostre. “Això no és satisfactori. Malgrat els esforços amb campanyes de sensibilització, tenint en compte el sistema de recollida que tenim, hem arribat al nostre sostre”, explica Güell. Afegeix que “no és satisfactori perquè si hem arribat al 50%, on està el nostre sostre, vol dir que hi ha encara un 50% que no fa el reciclatge”, i destaca que “no és només problema de la Conca, també ho és d’aquelles comarques com la nostra on la recollida es fa amb el sistema d’aportació a illetes de contenidors”.

El conseller de Medi Ambient també destaca que, malgrat això, continuaran fent campanyes perquè “les noves generacions tinguin aquest hàbit inculcat i en un futur es pugui incrementar la recollida selectiva”. També explica que “el triatge, en un futur, com a segon reciclatge, pot ser un element que ajudi a superar aquest llindar”.

En aquest sentit, Güell ha demanat una planificació a llarg termini en matèria de recollida selectiva per part de l’Agència de Residus de Catalunya, que assegura que és necessari per continuar millorant en aquest sentit.

Balanç de quatre anys
Durant la roda de premsa celebrar el passat divendres, Dia Mundial del Medi Ambient, Güell va fer balanç de la feina feta durant aquests quatre anys. Va parlar de les millores al centre de residus de la comarca, on s’ha instal·lat energia renovable i una planta de transferència de runes.

Güell avisa que l’encariment del preu per tona d’abocament pot incrementar també els costos de la planta de residus de la Conca de Barberà, i que s’haurà de treballar en aquest sentit. És un dels reptes que creu que s’hauran de treballar en el proper mandat, així com la unificació tarifaria de la recollida selectiva a tota la comarca.

També va parlar de la posada en marxa de la planta depuradora de Solivella, de les obres de millora de la depuradora de Montblanc i dels certificats de qualitat ambiental EMAS, que han rebut tots els pobles de la comarca, un fet únic a Catalunya.

En aquest mandat també s’ha treballat en la millora de l’energia a diversos municipis de la comarca i s’ha posat en marxa una campanya perquè grans productors de la Conca millorin la recollida selectiva.

Divendres també es van presentar uns nous cubells de matèria orgànica d’uns 60 litres de capacitat i amb un pedal que es distribuiran als menjadors escolars i grans productors.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp