Ràdio Montblanc

La Conca estrenarà nou sistema de recollida selectiva l’any 2020

A set municipis s'implantarà el porta a porta i a la resta hi haurà contenidors que s'obriran amb targeta

La Conca de Barberà implantarà l’any 2020 un nou sistema de recollida selectiva. Així ho va aprovar aquesta setmana, per unanimitat, el ple del Consell Comarcal.

El nou contracte, per un valor 1 milió 600 mil euros i amb una vigència de sis anys i dos més prorrogables, servirà per implantar el sistema porta a porta a 7 dels 22 municipis de la comarca i el de contenidors tancats a la resta de pobles de la Conca. La prova pilot feta a Montblanc ha funcionat molt bé i ara el porta a porta es farà també a l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet, Barberà, Vilaverd i Sarral. A la resta de pobles s’instal·laran contenidors tancats que els veïns podran obrir amb una targeta, com s’ha fet el darrer any a Rocafort de Queralt, també com a prova pilot.

L’objectiu és augmentar l’índex de recollida selectiva fins al 70-80%. La comarca serà pionera en implantar aquests nous sistemes a tots els seus municipis. El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, destaca que “ens convertim en capdavanters al nostre país en la implantació d’aquest sistema d’excel·lència avui en dia en el tractament de residus urbans”.

La contractació de la nova empresa suposarà també estrenar vuit nous camions, de diverses característiques, la majoria dels quals seran elèctrics o amb gas. La implantació del nou sistema es farà, de manera progressiva, durant els primers mesos del 2020. El consell comarcal de medi ambient, Josep Amill, assegura que “esperem poder-ho anar implantant de manera progressiva durant els primers mesos de l’any, no ho podem fer de cop a tots les municipis”.

Durant el darrer any la prova pilot del porta a porta a Montblanc ha servit per valorar aquest nou sistema. La recollida ha arribat a índex dels 80% i les ampliacions a blocs de pisos amb més densitat de veïns han funcionat bé i han permès introduir millores. El regidor de medi ambient, Santi Porta, explica que “estem molt contents de la resposta de la gent. Introduirem algunes millores, com ara la instal·lació de tòtems a zones amb grans blocs de pisos, i estudiarem com fer-ho en zones com Les Arcades”.

A Rocafort de Queralt, durant aquest any de prova pilot, també ha funcionat molt bé el nou sistema de contenidor tancat, augmentant l’índex de recollida. El seu alcalde, Marc Roca, destaca que “nosaltres esperàvem millorar i arribar al 70%, la sorpresa ha estat superar en alguna ocasió la xifra del 80% de recollida”.

L’empresa adjudicatària, la UTE formada per Urbaser SA i Corporación CLD, tindrà també una deixalleria mòbil, un sistema porta a porta per a voluminosos i de poda i una aplicació mòbil per connectar-se amb la ciutadania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp