Ràdio Montblanc

La Conca rep 1,5 milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya per finançar la recollida selectiva

És l'organisme que ha aconseguit una dotació més gran

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar 10 milions d’euros en ajuts per a incentivar la implantació de sistemes de recollida de residus “eficients”, com el porta a porta i els contenidors intel·ligents. Els ajuts econòmics van destinats tant a municipis com a ens supramunicipals.

La Generalitat ha finançat aquesta línia mitjançant una convocatòria de Compra Pública d’Innovació (CPI) en matèria de recollida selectiva de residus, un mecanisme destinat a potenciar noves solucions mitjançant la demanda per part del sector públic.

L’accés a aquest cofinançament és en règim de concurrència competitiva, en el qual el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha quedat com a projecte amb màxima dotació de la seva línia de finançament, per a projectes pilot amb actuacions en municipis amb població inferior a 20.000 habitants. La Conca rebrà de l’Agència de Residus de Catalunya un total d’1,5 milions d’euros.

Els projectes finançats han de produir un canvi de tendència en la recollida selectiva a Catalunya pel que fa a l’assoliment dels objectius de recollida selectiva i prevenció, a la millora de la qualitat dels residus recollits i a l’optimització de la seva valorització material i la modernització del servei.

La Conca de Barberà va implantar el nou servei de recollida de residus, el mes de setembre passat, als 22 municipis de la comarca amb dos models diferenciats en funció de la tipologia de municipi: la recollida en contenidors tancats d’orgànica i resta en els nuclis més petits, i el porta a porta als nuclis més grans. Hi ha municipis que combinen els dos models: al nucli principal s’implanta la recollida porta a porta i als nuclis agregats, el sistema de contenidors tancats d’orgànica i resta amb control d’accés.

Els resultats d’aquesta implantació ha sigut l’obtenció de més del 80% de recollida selectiva bruta a nivell de tota la comarca, reduint el rebuig en més d’un 62% i augmentant la matèria orgànica en més d’un 40%, els envasos en un 72%, i el cartró en un 38%. A més d’un increment de més del 28% de residus recollits selectivament en deixalleries municipals.

La característica important d’aquests ajuts és que permeten finançar el cost del servei, en el qual es va sol·licitar la despesa del contracte, part de la inversió destinada a compra de vehicles i nous contenidors. També gràcies als bons resultats, s’aconseguirà que l’aportació econòmica dels ajuntaments pel servei no s’incrementi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp