Laia Díaz

La Cucafera de Montblanc recollirà els xumets dels nens i nenes

El 8 i 9 de setembre canviarà els xumets per caramels entre els infants de la vila

Montblanc estrenarà, el proper diumenge 4 de setembre, una nova bèstia del seguici popular, la Cucafera. D’origen medieval, la seva recuperació suposarà el retorn d’un dels elements més característics de la cultura popular de la Vila Ducal.

Tot i que d’aspecte ferotge, amb la boca mòbil i la possibilitat de dur pirotècnia, la Cucafera també tindrà un vessant més simpàtic i dolç tot llençant caramels a la mainada. A més, també recollirà els xumets d’aquells montblanquins i montblanquines més menuts que vulguin fer-se grans. Durant les actuacions i sortides dels dies 8 i 9 de setembre, la Cucafera canviarà els xumets per caramels a tots aquells qui vulguin deixar enrere aquesta etapa de la vida. D’aquesta forma, la Cucafera de Montblanc es convertirà en l’únic element del bestiari montblanquí encarregat de custodiar xumets així com de repartir caramels.

L’entrega de xumets a un element d’imatgeria festiva s’ha consolidat en els darrers anys com un dels ritus de pas laics de la nostra societat. Iniciat de forma espontània l’any 1994 per la Víbria del barri del Poblenou de Barcelona, es va estendre ràpidament a altres indrets del país. En l’actualitat nombrosos pobles i ciutats de Catalunya tenen bèsties i gegants encarregats de recollir els xumets dels més petits. D’aquesta forma trobem Tarragona i la Víbria, Molins de Rei i el Camell, Vilanova i la Geltrú i la Mulassa o Lleida i el Drac Marraco, entre altres. Montblanc, doncs, s’incorporarà de la mà de la Cucafera a la llista de localitats catalanes on s’acompleix aquest costum.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp