Josep Ardila

La cuina de l’ocell francolí com a tret distintiu de la gastronomia de la Conca

Restauradors de la comarca promouen portar al plat elaboracions creades amb aquest preuat ocell

Els restauradors de la Conca de Barberà volen recuperar la cuina de l’ocell francolí com a tret distintiu gastronòmic i turístic de la comarca. Aquest dimecres, la cuina del viver agroalimentari situat a Concactiva, a Montblanc, ha acollit una jornada de treball on hi han participat setze restauradors, que han experimentat amb la cuina de la carn d’aquest ocell, molt preuat i poc estès al territori.

El projecte, ideat per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà, tot just comença a caminar, i ara es donen un any de marge per seguir investigant i experimentant amb el francolí. De fet, des de l’associació, el seu president, Jaume Hernández, ha explicat que “havíem fer diversos intents de buscar un nexe comú entre els restaurants de la comarca, i crec que l’hem trobat”. Han triat el francolí perquè, a més, lliga amb el territori de la comarca. De fet, és una au que no es cuina enlloc i que, ara per ara, té molts poc exemplars. El projecte, de fet, treballarà de manera paral•lela per recuperar la cria de francolins

L’objectiu és que el 2017 els restaurants de la comarca puguin incorporar a la seva carta plats i tapes elaborades amb el francolí. A la jornada d’aquest dimecres, s’ha experimentat amb diverses tècniques: s’ha rostit, en escabetx, confitat, marinat o baixa temperatura. El xef Albert Roig, de l’empresa ForEvents, dinamitzadors de l’activitat, ha explicat que la primera conclusió que han tret és que “la millor manera de cuinar el francolí és a baixa temperatura durant 45 minuts i envasat al buit, embolcallat de safrà i herbes de la Conca, cobert de territori”.

L’ocell francolí és originari de l’Àfrica negra i va arribar a casa nostra introduït pels reis catalans a l’edat mitjana. Actualment hi ha exemplars en llibertat a Xile o Turquia, però a Catalunya la cria és per encàrrec. Això fa encarir molt, de moment, el cost de l’au, i per tant s’ha de treballar en explorar vies perquè es pugui abaratir la cria de l’ocell si aquest té una demanda per part dels restaurants.

Aquest mateix cap de setmana se’n farà una demostració a Safrània, la fira de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, que es farà a Montblanc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp