Cedida

La Generalitat reedita ‘Las Narraciones históricas’ de Francesc de Castellví per finalitzar l’any del Tricentenari

L'obra del montblanquí, escrita en primera persona, ha estat vital per conèixer què va passar a la Guerra de Successió

L’any del Tricentenari es tancarà amb la reedició de ‘Las narraciones históricas’ del montblanquí Francesc de Castellví i Obando, una figura cabdal per conèixer i entendre els fets de la Guerra de Successió.

Des del comissariat del Tricentenari han destacat que una de les obsessions d’aquesta any ha estat divulgar i recuperar la figura de Castellví. Després de més d’un any i mig de feina, l’editorial EADOP de la Generalitat publica per primera vegada uns textos que malgrat la seva importància només havien estat a l’abast de minories acadèmiques. Amb aquesta edició, 381 pàgines de lectura amena però respectuosa amb l’original, es vol donar reconeixement popular a l’obra de Castellví, un reconeixement que ja té en àmbits especialitzats arreu del món.

Aquesta edició, a banda de la traducció d’Antoni Dalmau i la selecció de textos de la historiadora Mercè Morales (que ha comptat amb la col·laboració del també historiador Jordi Mata), incorpora altres novetats. En destaquen, obra de la mateixa Morales, una nota a l’edició –amb el marc històric i les biografies abreujades dels principals protagonistes- i un seguit d’anotacions al text que contextualitzen la crònica de Castellví amb aspectes complementaris del conflicte, com el paper de les dones en la contesa o la participació d’Aragó i València.

El llibre es presentarà aquest dimecres a Barcelona i durant els mesos de desembre i gener se’n faran presentacions a diverses biblioteques de Catalunya.

Una crònica de la Guerra de Successió escrita en primera persona

Al llarg de milers de pàgines manuscrites, Castellví explica amb exhaustivitat el conflicte bèl·lic que enfrontà les nacions europees al tombant del s. XVIII i que ha condicionat la història moderna i contemporània de Catalunya. Una guerra en què va prendre part de manera activa en el bàndol austriacista, fins a l’extrem de defensar Barcelona en la darrera gran batalla contra l’exèrcit borbònic que culminaria amb la caiguda de la ciutat l’11 de setembre.

Nascut a Montblanc el 16 de febrer de 1682, Francesc de Castellví i Obando va estudiar al Col·legi dels Cavallers de la Puríssima Concepció de la Universitat de Lleida. Partidari de Carles d’Àustria, va entrar al seu servei el 1705 i s’hi va mantenir fidel fins a l’últim instant.

Empresonat el 1718 i exiliat a Àustria el 1725, va consagrar la resta de la seva vida a un únic objectiu: deixar el testimoni més complet, rigorós i imparcial de la Guerra de Successió, motiu pel qual va utilitzar nombrosos documents originals, va entrevistar‐se i consultar testimonis dels dos bàndols i va fer ús d’una extensa bibliografia en diferents idiomes.

Mort el 1757 a Viena, Castellví mai no va poder veure la seva obra impresa. Els seus manuscrits originals encara es conserven a l’ÖsterreichischesStaatsarchiv, l’arxiu nacional de Viena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp