CCCB

La planta de residus de la Conca, d’exemple a una delegació de Bolívia

Responsables de Medi Ambient del país de l'Amèrica Llatina visiten la comarca

La Conca de Barberà és una de les comarques amb un percentatge més alt de recollida selectiva de residus. Amb prop d’un 50% d’aprofitament, la comarca ha estat exemple diverses vegades per a altres institucions del país i de l’estat espanyol.

Aquesta setmana els visitants els visitants han creuat fronteres i han vingut des de Bolívia. Aquest dilluns, una delegació d’aquest país de Sud-amèrica va visitar Catalunya i les instal·lacions de la planta de residus de la comarca, en un viatge liderat per l’Agència de Residus de Catalunya. Forma part d’un projecte subvencionat per la Diputació de Barcelona on hi participa el ministeri de Medi Ambient del govern de Bolívia.

Aquest país, que compta amb tan sols un 4% d’aprofitament dels residus que genera, va fer una petició d’ajuda a la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat l’any 2007. Des de llavors, l’Agència de Residus de Catalunya, s’ha ocupat d’assessorar el país i ha ajudat a crear la institució per gestionar la recollida de residus, servint d’exemple al país. Catalunya, de fet, sempre ha estat pionera en matèria de residus.

A més, al llarg dels anys, s’han pogut implantar en alguns municipis proves pilot de recuperació de matèria orgànica. És el cas dels municipis de Pinto i Tiquipaya al departament de Cochabamba. Els alcaldes d’aquestes dues poblacions, que s’han desplaçat aquests dies a Catalunya, han pogut veure diverses instal·lacions de recuperació de residus i han conegut les experiències de la recollida selectiva als domicilis catalans.

L’alcalde de Tiquipaya, Saul Cruz, explicava que els seus municipis tenen encara un llarg camí a recórrer i que ja tenen algunes experiències amb la recuperació de residus orgànics i la generació de compost. El batlle bolivià, que governa una ciutat de 80.000 habitants, s’emportava de la Conca de Barberà diverses idees per implementar a la seva ciutat com la recollida selectiva a les llars.

Bladimir Gutiérrez, director general de gestió de residus sòlids del ministeri de Medi Ambient de Bolívia, recordava que gràcies a la cooperació amb l’Agència de Residus de Catalunya s’ha avançat en la gestió dels residus al país. Gutiérrez creu que les experiències que es poden implementar a municipis com Tiquipaya o Pinto, poden esdevenir model per a altres ajuntaments del país que podrien adoptar els sistemes que s’implementin de recollida selectiva, recuperació i gestió del residu. A més, gràcies a la cooperació amb l’Agència de Residus de Catalunya, avui existeix a Bolívia un avantprojecte de llei de gestió de residus sòlids.

La planta de residus de la Conca de Barberà ha servit d’exemple perquè té una mida molt adequada que es podria implantar a molts dels territoris de Bolívia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp