Ajuntament de Montblanc

L’Ajuntament finalitza la recuperació d’un tram de la llera del riu Francolí

S'ha recuperat un camí per poder-hi passejar o anar en bicicleta

Ja és possible passejar des de la Font de la Ceba fins a l’antic pont de Prenafeta gràcies a l’actuació que s’ha fet per recuperar part de la llera del riu Francolí al seu pas per Montblanc. Ara ja és possible seguir la totalitat de l’itinerari de natura de la Font de la Ceba. I és que, des del Pont Vell fins al molí del pas o antic pont de Prenafeta, sota l’Acampada Jove, mancava una actuació important, ja que les finques privades, la canya i els esbarzers impedien qualsevol acostament al riu.

El riu s’havia convertit en un lloc difícil d’accedir, però amb l’actuació que s’hi ha fet ara es pot seguir un itinerari apte par a caminar, passejar o anar en bicicleta, ja que no hi ha desnivells.

Aquesta actuació forma part d’un dels tres itineraris de Montblanc Natura, que es van inaugurar el passat mes de setembre impulsats per la regidoria d’Esports i de Medi Ambient, amb el suport dels serveis de manteniment del consistori. En concret, el tram recuperat de riu forma part de l’itinerari de la Font de la Ceba. Aquest és un itinerari força freqüentat, marcat amb plaques verdes, que va pel camí de la Parellada fins a creuar el riu per la Font de la Ceba. Fins ara es podia tornar a la vila pel camí vell de l’Espluga fins al pont vell, però ara, un cop al pont vell, es podrà afegir aquest nou tram fins al molí del pas, sota l’Acampada, i des d’allà es pot anar fins a l’ermita de Sant Josep, que és el punt de sortida i arribada de tots els itineraris de natura.

L’actuació a la llera del riu s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració de l’Obra Social de la Caixa i la Diputació de Tarragona amb l’associació Aprodisca. Gràcies a aquest acord, s’ha pogut eliminar un canyissar molt dens entre el pont vell i el riuot de Montblanc, a la riba dreta del riu, conservar els pocs arbres que intentaven sobreviure enmig del canyar i plantar arbres de ribera autòctons. Alhora, els recursos econòmics de l’Ajuntament han permès el control de vegetació d’espècies exòtiques invasores (bàsicament, robínies a l’alçada del pont vell i algun ailant) i marcar el recorregut del camí del Francolí de dos metres d’amplada, afegint-hi algun banc de pedra.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha anunciat que durant els mesos d’hivern treballaran a la zona de la Sallida, a l’aiguabarreig dels rius Francolí i Anguera, on es vol rehabilitar el bosc de ribera, l’autòcton de la zona.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp