Ràdio Montblanc

L’Arxiu Comarcal de la Conca canviarà d’ubicació i estrenarà nou edifici a Montblanc

La Generalitat invertirà 2 milions d'euros en la construcció per solucionar els problemes d'espai de l'actual edifici

El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar aquest dimecres, per unanimitat de tots els grups municipals, el compromís de compra d’uns terrenys per construir un nou Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

Segons el consistori montblanquí, el Departament de Cultura de la Generalitat s’ha compromès a construir quatre nous arxius a Catalunya en els propers anys, un d’ells el de la Conca de Barberà. Aquest fa anys que arrossega problemes d’espai a les actuals dependències, situades a l’antic hospital de Santa Magdalena.

El nou terreny, que l’Ajuntament comprarà per 50.000 euros, està situat a la Parellada de Dalt, a tocar del Baluard de Santa Anna. La inversió total del consistori per la compra i urbanització del terreny serà de 117.000 euros, bona part del qual s’impuntarà ja al pressupost del 2022. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya invertirà 2 milions d’euros en la construcció del nou Arxiu Comarcal de la Conca. Serà un nou edifici, molt més funcional, amb molta més capacitat i adaptat a les necessitats actuals.

L’Ajuntament ha treballat les darreres setmanes en buscar un espai per situar el futur arxiu. S’han descartat diversos espais, com ara l’hort del Monestir de la Serra en no posar-se d’acord amb l’Arquebisbat de Tarragona. L’ampliació de l’Arxiu a tocar de les actual dependències s’ha descartat ja que està declarada zona inundable, sobretot després de la riuada del 2019. En aquest sentit, també s’han explorat terrenys municipals a la zona del barranc de la Pasquala, però també tenien un problema d’inundabilitat.

L’Arxiu ha de ser de nova construcció perquè així ho determina la Direcció General d’Arxius de Catalunya, ja que la conservació de documents es pot fer molt millor que en edificis antics.

L’acord va aconseguir la unanimitat de tots els grups municipals, que van veure com una bona solució la compra d’aquest terreny per ubicar-hi el nou Arxiu Comarcal de la Conca. Hi van votar a favor els regidors del govern, Junts per Montblanc i el PSC.

Tot i que encara no hi ha dates de construcció, s’espera que el nou Arxiu Comarcal de la Conca pugui ser una realitat de cara al 2023. Es posarà fi així a una situació complicada, ja que l’actual arxiu no pot assumir l’ingrés de nous documents pe falta d’espai.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp