Arxiu Comarcal de la Conca

L’Arxiu penja a la xarxa el fons fotogràfic de Joan Sabaté Palau

S'hi poden veure prop de 200 fotografies del Montblanc d'abans de la Guerra Civil

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà acaba de penjar a la xarxa les fotografies del fons de Joan Sabaté Palau. Es tracta de 191 fotografies anteriors a la Guerra Civil que retraten el Montblanc d’aquella època i els seus habitants, molts d’ells familiars del productor. El montblanquí Joan Sabaté Palau va néixer l’any 1903 i morí el 1943. El fons conté 191 negatius fotogràfics, dels quals 83 són sobre suport de placa de vidre i 108 són nitrats.

L’any 2014, els fills de Joan Sabaté Palau, Maria Sabaté Cabeza i Joan Sabaté Cabeza, juntament amb el seu germà Josep M Moix Cabeza, ingressen els negatius a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà amb la finalitat de vetllar per la seva conservació. El mateix any es va portar a terme un primer tractament arxivístic del tot el material. Els tècnics de l’Arxiu van procedir a la neteja dels negatius i a la seva instal·lació definitiva en sobres i caixes adients per a la seva preservació.

El primer semestre de 2016, gràcies a una subvenció per a digitalització el Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Comarcal encarrega a una empresa externa la digitalització i el positivat dels 108 negatius sobre suport de plàstic. El 2017, els tècnics s’encarregaren dels treballs de digitalització i positivat dels 83 negatius sobre suport vidre. Amb aquesta feina enllestida, es va procedir a l’elaboració del catàleg i la descripció de les fotografies a nivell d’unitat documental, ambdós consultables al portal Arxius en Línia: http://cultura.gencat.cat/arxius/accb.

Tal i com afirma el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep M. Porta, “aquests tipus de dipòsits de documentació són molt importants per la informació que contenen i per vetllar per la conservació del patrimoni documental, ja que “una imatge val més que mil paraules”. Sovint aquelles fotografies familiars també retraten els canvis socials, les modificacions en l’entramat dels carrers i places dels municipis, així com la celebració de les tradicions.”

Per aquest motiu, Josep M. Porta anima a la ciutadania que tingui material fotogràfic i audiovisual a plantejar-se el seu dipòsit a l’ACCB, no només per a la correcta preservació d’aquest, sinó per a fer-lo accessible a la ciutadania i aportar nous materials a la investigació i recerca històrica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp