Laia Molné/EFMR

Les cubes porten 260 mil litres diaris d’aigua de Montblanc a l’Espluga

Junts per l'Espluga assegura que la situació crítica és fruit "d'una mala gestió"

Després de tot un cap de setmana amb talls d’aigua durant la nit, l’Espluga de Francolí continua amb nivells crítics d’aigua als seus dipòsits. Una crisi que ha obligat, des del passat divendres, a transportar camions cisterna diàriament per abastir el municipi amb aigua provinent de la xarxa pública de Montblanc.

Actualment, es transporten diàriament una mitjana d’entre 10 i 15 camions cisterna amb uns 26.000 litres de càrrega cadascun per omplir els dipòsits de l’Espluga de Francolí. El consum actual de la ciutadania és d’entre 500 i 600 mil litres diaris i el dèficit actual ronda entre els 200 i 300 mil litres, quantitats que s’intenta abastir gràcies a l’aportació d’aigua provinent de Montblanc. Això podria compensar el dèficit d’aigua, però és insuficient per recuperar les reserves per sortir d’aquesta situació crítica.

Aquesta acció extraordinària ha suposat durant el cap de setmana un cost de 3.000 euros diaris. Una xifra que es reduirà entre setmana, ja que el servei és més econòmic i també perquè s’ha canviat la companyia de transport. Les despeses provinents d’aquestes gestions s’extrauran d’altres accions del consistori, que quedaran ajornades per la urgència de la crisi actual. Ho ha explicat a l’EFMR.cat l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal.

Junts per l’Espluga, crítics amb la situació
El partit a l’oposició, Junts per l’Espluga, ha fet públic un comunicat on asseguren que “si s’ha arribat a una situació tant crítica és per una mala gestió”. Diuen que “no entenem perquè s’ha esperat a adoptar mesures tan dràstiques quan els nivells del dipòsit de Sant Mique estan ara al 5%”.

Asseguren que “l’any 2009, quan es va dur a terme la interconnexió de dipòsits, i des de llavors, quan el dipòsit de Sant Miquel reduïa les seves reserves un 25%, quedant-se els nivells al 75% i amb dificultats per recuperar-se, s’activaven les mesures necessàries per no arribar a la situació que estem vivint en aquests moments”. Diuen que s’hauria d’haver parlat amb Cunicarn, que és qui més consumeix aigua a l’Espluga i lamenten que no s’hagi actuat en els darrers mesos per arreglar les fuites d’aigua que s’havien detectat.

A més, critiquen que “no s’hagi avisat oficialment que es procedia a barrejar aigua procedent de l’Ebre als dipòsits d’aigua d’ús de boca, com així s’havia acordat i defensat sempre davant la ciutadania”. Asseguren que “sempre hem defensat l’arribada d’aigua externa, sobretot pel consum industrial, però sempre amb informació transparent a la ciutadania” .

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp