Ràdio Montblanc

Les obres del montblanquí Palau Ferré inspiren el joc d’estiu de Màrius Serra

L'escriptor ho fa a través del seu perfil a Instagram

L’escriptor i comunicador Màrius Serra està realitzant un joc a través del seu perfil a Instagram amb les obres del pintor montblanquí Maties Palau Ferré. Durant el mes d’agost, l’escriptor publica cada dia al seu perfil d’aquesta xarxa social una fotografia d’un quadre de l’artista i planteja un enigma.

Amb l’etiqueta #ladonaméspintada l’escriptor planteja als seus seguidors un enigma o proposa que els internautes imaginin aspectes de la vida de les dones que hi surten pintades. Des de que va començar aquest joc d’estiu, ja ha tingut centenars de comentaris.

En declaracions a Ràdio Montblanc, Màrius Serra explica que “he anat coneixent la figura de Maties Palau Ferré i m’ha fascinat la seva història. No sé cap a on em portarà aquesta interacció amb els lectors, que ha de dir que està resultant molt imaginativa, però intueixo que acabaré escrivint alguna cosa sobre o inspirat en Palau Ferré”. Afegeix que “aquest 2019, enlloc d’ensenyar on estic de vacances o què estic menjant, com fa tothom a Instagram, he pensat en anar publicant aquestes figures femenines de Palau Ferré”.

Les dones pintades de Palau Ferré
La figura femenina va ser un dels principals elements d’inspiració de l’artista, del qual també són molt reconeguts els paisatges primaverals, les natures estàtiques i les recreacions mitològiques i simbòliques, a més de les diferents obres de ceràmica i escultura.

D’ulls ametllats, les dones de Palau Ferré són la plasmació pictòrica d’una figura femenina idealitzada, ja que en general no es basaven en cap dona concreta. Són molt poques les teles que l’artista pintés amb una voluntat retratista. Als quadres, les dones sovint dialoguen amb flors acolorides, fruites saboroses o pacífics coloms.

El pintor que cremava els seus quadres
Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels noms més singulars de l’art català del segle xx. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, va estar influït per la Barcelona dels Salons d’Octubre, el cubisme picassià i els anys viscuts a París, ciutat on va residir entre 1957 i 1963.

En tornar de París, als anys seixanta, la seva exitosa trajectòria vital i artística s’estronca pels contractes que signa amb un marxant i que l’obliguen a pintar metres quadrats. Després de la sentència del Tribunal Suprem de 1974, que el condemna a haver de pintar més de 40 metres quadrats de teles, Palau Ferré decideix deixar d’exposar i cremar les seves pintures.

Enguany, l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l’artista, n’ha publicat la biografia: El pintor que cremava els seus quadres (Gregal, 2019), amb pròleg de l’escriptor i periodista Màrius Serra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp