Ràdio Montblanc

Les processons de les Festes de la Serra recorreran el centre històric

Es recupera el model històric i es treballarà per implicar a tots els barris

Els recorreguts de les processons de baixada i de retorn de la Mare de Déu de la Serra tornen aquest any el centre històric, recuperant el model històric de processó. Fa deus anys, a les festes del 2006, la processó també va passar pels barris més allunyats del centre històric i fora muralles però el recorregut era excessivament llarg.

És per aquest motiu que la comissió religiosa de les Festes de la Serra ha optat per recuperar el recorregut històric de les processons i tornar als carrers i places del nucli antic. És un recorregut més recollit i d’aquesta manera lluiran més els guarniments dels carrers per on passi. «Fent un recorregut més curt també farà que hi participi molt més gent, de fora del centre històric i de les pedanies», explica el president de les festes, Toni Cartanyà.

La comissió organitzadora de les Festes ja s’ha reunit amb els veïns dels barris de Sant Roc, els Àngels, Santa Tecla, Sant Miquel, Sant Domènec, Sant Cristòfol, del Carme per exposar-los el recorregut de les processons. «Som conscients que en total són uns 1000 habitants, i que fora muralles n’hi ha 6.000, i veiem la dificultat que suposarà guarnir tots els carrers, però treballarem per implicar a tothom», explica Toni Cartanyà. La voluntat, de fet, és ajudar a tothom que ho demani, i per aquest motiu la comissió de participació ciutadana intentarà implicar a tothom en el guarniment de carrers, així com ajudar i assessorar aquells barris i carrers que ho demanin.

El recorregut
La processó de baixada de la Mare de Déu del 8 de setembre a la tarda sortirà del santuari de la Serra i passarà per la Pujada de la Serra, carrer Elionor d’Urgell, muralla Sant Jordi i muralla Sant Francesc fins arribar al carrer Major. D’allà anirà fins als quatre cantons, entrarà a la plaça Major pel carrer Pere Berenguer de Vilafranca i pujarà a Santa Maria pel carrer Hortolans.

D’altra banda, el recorregut de tornada del l’endemà 9 de setembre, que sortirà de Santa Maria, passarà per Pere Berenguer de Vilafranca, quatre cantons, carrer Riber, Muralla Santa Tecla, carrer Riuot, Sant Josep, Santa Tecla, muralla Alfons III, carrer Major fins a Poblet i Teixidor, Font del Vall, Fra Magí Català, Vilanova del Mercadal, plaça Major, Font Major i passant per Santa Marçal i el portalet de la Serra cap dalt al santuari. El recorregut, de fet, serà el mateix que el de la Setmana Santa.
Les processons es faran a les 8 del vespre amb l’objectiu que, tan l’arribada a Santa Maria com a la Serra, es facin ja de nit, perquè llueixi més. «Estem pensant en fer-ho així per jugar amb llums i foc i fer més espectacular i festiva l’entrada de la Mare de Déu», explica el responsable de la comissió religiosa, Àngel Torija.

L’objectiu és que els barris per on no passarà la processó també s’impliquin en la festa, com ara el de Santa Clara, Nialó, Sól de l’Horta o Sant Joan. «Volem que tothom hi participi, i que portin la imatge dels diversos patrones dels barris al recorregut de la processó», explica Toni Cartanyà.

Actes religiosos
A banda de les misses més destacades de les festes del dia 8 de setembre al santuari de la Serra i del 9 de setembre a Santa Maria, i de les processons de baixada i de tornada, també s’han programat diversos actes destacats.

Un d’ells es farà l’11 d’agost, dia de Santa Clara, per commemorar els 200 anys de la restauració del Santuari de la Serra i de la pujada de la Mare de Déu. També es farà un processó quan comenci la novena amb la imatge de la Mare de Déu petita, que sortirà de Santa Maria.

Destaca també la vetlla jove del dia 7 de setembre al vespre o la vetlla a la Mare de Déu a Santa Maria la nit del 8 al 9 de setembre.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp