Cedida

Les urnes del referèndum a Montblanc es van amagar al convent de la Serra

En diverses vegades, un grup de gent les hi va portar corrents per evitar que fossin requisades si arribava la policia

Durant els dies posteriors al referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat el passat diumenge 1 d’octubre, s’han anat coneixent desenes d’històries curioses i fórmules enginyoses de molts pobles del país per amagar les urnes davant l’amenaça policial. I Montblanc no se’n queda al marge.

La capital de la Conca de Barberà, amb l’escola Les Muralles com a únic centre de votació, disposava de set urnes, que mai van estar en funcionament totes a la vegada. Ja a primera hora del matí, quan es va saber que la Guàrdia Civil havia carregat a Sarral, es van prendre mesures per evitar que requisessin el material electoral. Un grup de montblanquins van escollir el convent de la Mare de Déu de la Serra com l’indret per amagar-hi les urnes, per la discreció i la proximitat amb l’escola.

En un primer moment s’hi van portar corrents dues urnes buides, per tal de tenir-les com a alternativa si finalment la policia intervenia a Montblanc. De fet, l’arribada de les primeres urnes a la Serra va coincidir amb el final del sermó de la missa de diumenge que s’hi estava celebrant. Durant la jornada, i davant l’amenaça constant de l’arribada dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, les urnes es van desplaçar de l’escola al monestir i del monestir a l’escola diverses vegades. En més d’una ocasió, al convent s’hi van guardar urnes plenes de vots, a més de material informàtic.

Aquest grup de montblanquins organitzats, treia les urnes per la tanca del darrera de l’escola i les portava corrent fent relleus fins a l’església del convent on es van amagar a sota l’altar de la capella del Sant Sepulcre, que està barrada amb una tanca de ferro. El grup estava organitzat a través de Whatsapp on parlaven en clau, com si estiguessin preparant una calçotada. Quan havien de parlar d’urnes s’hi referien com a manats de calçots.

D’aquesta manera, davant de qualsevol amenaça, les urnes van estar protegides durant tot el dia. De fet, al vespre, quan es van tancar les meses, al col·legi només hi quedava una urna, les altres estaven al Santuari de la Serra. Des d’allà es van traslladar a l’Ajuntament on es va decidir fer el recompte, una altra de les imatges atípiques que va deixar la jornada electoral a la vila. Van arribar en furgoneta i van entrar al consistori per la porta del darrera. L’última urna va baixar des de l’escola fins a la plaça Major acompanyada per les centenars de persones que a aquella hora eren al col·legi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp