Cedida

Les visites guiades a Montblanc assoleixen un rècord i superen les 15.000

La majoria, un 44,5%, van fer la visita individual, mentre que un 28% van ser escolars i el 27,5%, grups d'adults

Un total de 15.038 persones van gaudir de les visites guiades de Montblanc, durant el 2018. Segons s’explica des de l’Oficina de Turisme de Montblanc, les proporcions han estat similars a les del 2017. El 44,5% han fet la visita individual (bàsicament de cap de setmana), el 28% eren escolars i el 27,5% eren grups d’adults.

D’aquesta manera, Montblanc consolida la línia ascendent d’aquest servei, molt marcada a partir de 2014. S’evidencia que existeix un públic fidel al qual s’hi suma aquell qui valora la possibilitat de descobrir el patrimoni i la història de la mà d’un grup de guies consolidat i que acumula experiència i prestigi.

Pel que fa a les visites individuals, aquestes s’ofereixen principalment el cap de setmana. Amb aquesta tipologia, s’han acompanyat a 6.686 persones, una xifra molt similar a la de l’any anterior.

Existeixen quatre tipus de visita: la clàssica visita monumental (que des de 2000 es fa cada dissabte i diumenge i que segueix tenint una gran acceptació entre el públic); la visita gastronòmica (que des de 2011 combina la visita a la muralla i les esglésies amb dos tastets gastronòmics acompanyats de vi de la DO Conca de Barberà); la visita a les pintures rupestres en una excursió des de Rojals; i la visita a les torres de la muralla i el pas de ronda (que es pot fer tots els dies de l’any i que té dues variants a l’estiu nocturna i en francès). A aquestes s’hi afegeix la visita lliure a la muralla que ja s’oferia per Setmana Medieval i Clickània, i que durant el 2018 també es va fer els dies feiners de juliol i agost.

Pel que fa a les visites de grup a la carta, el 2018 ha superat la xifra de visitants de l’any passat i marca una tendència a l’alça. S’han acompanyat 173 grups. Això també ha suposat una xifra rècord de persones acompanyades, amb un total de 4.145.
En aquest cas, el ventall temàtic per a grups és ampli, tant pels continguts com per l’orientació a públics diversos. Els mesos de major activitat van d’octubre a maig.
Els grups són d’una mitjana de 24 persones, una xifra idònia per a poder donar un servei acurat, on es valora la proximitat entre guia i visitant.

Quant a les visites escolars, l’activitat se centra en uns pocs mesos: principalment al març, abril, maig, juny, octubre i novembre. En els darrers anys, s’ha consolidat la reformulació dels continguts de les visites i actualment, el ventall de visites escolars és prou ampli per poder atendre alumnes de totes les franges d’edat: des de pre-escolar fins a Batxillerat.

En total, s’han acompanyat a 194 grups escolars. És a dir, 4.207 alumnes. En aquests darrers tres anys, els grups són d’una mitjana d’una vintena d’alumnes.

Després de molts anys amb xifres entre els 6.000 i 7.000 visitants, l’any 2014 es va superar la barrera dels 10.000, l’any 2017 es va passar per primer cop de 14.000 i el 2018 s’han superat els 15.000 visitants.

Les visites guiades s’han convertit, així, en un element que ajuda a desestacionalitzar l’activitat turística de Montblanc, s’ha convertit en un motiu per visitar el municipi i segueix complementant les visites d’aquells que arriben per qualsevol altra raó.

Les visites guiades a Montblanc tenen un model de funcionament molt singular i sovint és posat com a exemple de dinamització local. Diversos agents es comprometen per generar prestigi, reconeixement i confiança entre turistes i agents organitzadors en base a la qualitat del contingut i la metodologia.

A banda de les tasques de definició de continguts, promoció i coordinació que es fan des de l’Oficina de Turisme, el paper principal és dels Guies Turístics de Montblanc, un col·lectiu dinàmic, format i motivat que aporta al marc monumental el valor afegit de poder interpretar i comprendre tot allò que es veu. També cal destacar la importància de comptar amb la implicació dels restaurants col·laboradors, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i la parròquia de Santa Maria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp