J.Ardila

L’Espluga prepara la tercera edició del festival ‘El Vi fa sang’ de novel·la criminal en català

Es farà un homenatge al montblanquí Josep Maria Poblet

L’Espluga de Francolí celebrarà del 24 al 26 de març la tercera edició del festival internacional de novel·la criminal en català ‘El vi fa sang’. La tercera edició del festival arriba amb extens programa d’actes dedicats a la novel·la criminal, que tindran l’Espluga com a epicentre, però enguany també Montblanc. I es que algun dels actes es farà a la biblioteca comarcal Conangla i Fontanilles de Montblanc. Concretament, el dia 22 de març es farà la presentació del festival i una trobada de clubs de lectura de la comarca.

El festival, a més, retrà homenatge al montblanquí Josep Maria Poblet. Ho farà la nit del dissabte 25 de març, quan també s’estrenarà l’obra ‘Paralelo 1934’, un llibre escrit per Rafel Tasis i que Poblet va adaptar per al teatre l’any 1953. En aquesta ocasió, el text ha estat adaptat per Josep Maria Vallès i l’obra la representaran actors i actrius de companyies de teatre de l’Espluga, Montblanc, Vimbodí i Poblet i Barberà de la Conca. A més, també s’ha editat en llibre l’adaptació de l’obra de teatre.

El festival presenta altres novetats, com ara una ruta literària basada en l’obra ‘L’escanyapobres’ de Narcís Oller. Aquest és un dels llibres més reeditats de la història de la literatura catalana. Fins ara, però, no se sabia on passava l’acció de l’obra, però la recent localització dels seus referents reals a l’Espluga i Poblet ha propiciat la creació d’aquesta ruta i la reedició del llibre. Es tracta del resultat d’una investigació de l’escriptora i professora de la URV, Margarida Aritzeta.

El certamen també tindrà un destacat programa cinematogràfic, un combat de boxa literari, tastos de vins dels cellers del municipi, diverses taules rodones al voltant de la novel·la criminal en català, a més de fins a 28 presentacions de llibres. Tot plegat configura el programa del festival, que enguany premiarà Maria-Antònia Oliver amb el Premi Nacional El Vi fa Sang i John Banville amb el guardó internacional.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp