Ajuntament de Barcelona

L’historiador Paul Preston entrega el seu llegat a l’Arxiu Tarradellas de Poblet

L'acte es va fer ahir a l'Ajuntament de Barcelona

L’historiador britànic Paul Preston ha entregat els seus arxius al Monestir de Poblet, on es guardaran a partir d’ara. L’acte de lliurament es va fer ahir al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, com a símbol del lliurament a Catalunya de tot el seu llegat. Aquest fet ha estat possibles gràcies a l’estreta relació del destacat catedràtic britànic amb Catalunya, i concretament, amb la capital catalana.

Cal destacar la significant col·laboració entre el Catalan Observatory de la London School of Economics, l’Ajuntament de Barcelona, el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el Monestir de Santa Maria Poblet. El llegat s’afegirà a l’important fons dipositat a l’Arxiu de Poblet, format, entre d’altres, per l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i l’Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya.

El professor Paul Preston ha dedicat la seva vida professional a l’estudi de la història hispànica moderna i contemporània. Ha estat l’autor d’un bon nombre d’obres sobre la Guerra Civil i biografies relacionades amb la dictadura i la transició democràtica. Aquests materials han marcat profundament la historiografia moderna, hispànica i internacional, sobre aquest període; a banda de tenir un gran èxit entre el públic general.

L’historiador és catedràtic d’Història Contemporània d’Espanya i director del Centre Cañada Blanch per a l’Estudi de l’Espanya Contemporània de la London School of Economics. Fruit de la seva vida de recerca, ensenyament i publicacions, i de la consulta de documentació conservada a multitud d’arxius, conserva còpies de documents, notes, esborranys, originals de libres, d’articles i de conferències, manuscrits, mecanoscrits, fotografies i material gràfic i audiovisual. Cal destacar que Paul Preston disposa d’una biblioteca especialitzada en les matèries del seu interès, que ara en aquests moments, a punt de complir els setanta anys, és d’una importància quantitativa i, sobretot qualitativa, que serà rellevant per a estudis posteriors.

Com a conseqüència d’aquesta trajectòria professional, el catedràtic britànic ha decidit fer donació de tot el seu llegat a l’Abadia de Poblet per la seva significació i relació amb la història de Catalunya, on estan representats tots els països de la Corona d’Aragó, i per extensió de tots els territoris hispànics; així com, l’existència al monestir d’alguns arxius d’especial significació per a l’estudi de la República, la guerra, l’exili, el franquisme i la transició.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp