Foto: Aj Montblanc

L’impressor Ramon Requesens, el pregoner de la festa major

La seva impremta celebra enguany el seu centenari

El pròxim diumenge 7 de setembre, a les 12 del migdia, la sala de Plens de l’Ajuntament de Montblanc serà l’escenari del Pregó de la Festa Major 2014, que anirà a càrrec de l’impressor montblanquí Ramon Requesens Queralt.

Ramon Requesens, juntament amb els seus fills Ramon i Sebastià, va recollir el passat mes d’abril la Medalla de Plata de la Vila Ducal de Montblanc pel 100 aniversari de la seva impremta.

Una vida dedicada al poble
Ramon Requesens Queralt va néixer a Montblanc l’any 1924. Va cursar els primers estudis al col·legi de les Germanes Carmelites Vedrunes i, posteriorment, va passar al col·legi de la Mercè, gestionat pels pares franciscans. L’any 1935 va assistir a l’escola de dibuix d’Ismael Balanyà.

A la dècada dels anys trenta, amb Josep Torrell, va ajudar el seu oncle matern, Mossèn Pau Queralt, en la restauració de tres capelles laterals de l’església de Sant Miquel, on va fer d’escolà ocasional a les celebracions litúrgiques.

Del 1932 al 1934, va formar part del cor de l’escolania de la Mare de Déu de la Serra, dirigit per Josep Rosell, i del 1934 al 1936, va passar a ser membre avantguardista de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (Fejocistes), i en els moments de lleure feia d’actor en el grup de teatre del col·legi de les Monges.

La tragèdia de la guerra el va marcar. El seu oncle Mossèn Pau va ser assassinat l’agost del 1936 a Rojals, i el seu pare va patir persecució i represàlia per les seves idees polítiques i creences religioses, sent empresonat al vaixell Segre, ancorat al port de Tarragona, i jutjat pel Tribunal Popular, que va emetre veredicte de pena de mort, que no va ser finalment executada, i va ser reclòs a la presó tarragonina de Pilats i a la Model de Barcelona. Ramon Requesens, malgrat les dificultats, va aconseguir refugi a Valls gràcies al suport de les famílies Castells, Moncunill i Badia.

Acabada la guerra, es va crear l’Acció Catòlica, on es van fer activitats de caire religiós, culturals i lúdiques. L’empenta de Ramon Requesens ha possibilitat la representació ininterrompuda durant més de cinquanta anys dels tradicionals Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Des d’aquí, va fer de catequista, i al 1950, va esdevenir president de la secció d’aspirants.

En els anys 40 va col·laborar en la primera restauració de l’ermita de Sant Joan. Al 1931 va començar a treballar en la impremta familiar. Al maig del 1954 es va casar amb Angelina Torrellas.

Al 1959 va formar part de la junta constituent del Museu Arxiu de Montblanc i Comarca, entitat que va presidir entre els anys 1974 i 1986. Amb ell, es va fundar el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i es van convocar cursos de català i concursos de cinema amateur.

Ha estat dues legislatures a l’Ajuntament de Montblanc. Del 1964 al 1970 va ser primer Tinent d’Alcalde, i va col·laborar en la recuperació del Ball de Bastons i en l’organització de la Festa dels Reis. Del 1987 al 1991 va ser regidor de Comerç i Turisme, i va ser l’artífex de la signatura de l’acord d’agermanament amb Montblanc d’Occitània.

Del 1999 fins a l’actualitat forma part de la Comissió Cívica Prorestauració de l’església de Santa Maria, i des del 2005, també en la de Sant Miquel. L’any 1969 entra a la Germandat de Poblet per a substituir el seu pare. Els anys 1981, 1996 i 2006 va formar part de la comissió religiosa de les Festes en honor a la Mare de Déu de la Serra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp