Ràdio Montblanc

Montblanc aprova la modificació d’algunes ordenances per l’any 2022

Els grups a l'oposició critiquen que s'hagi perdut l'oportunitat de fer unes ordenances més socials

El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar, per unanimitat, la modificació de diverses ordenances de cara a l’any 2022. Tot i el sí de tots els grups municipals, l’oposició va lamentar que el govern no aprofités l’ocasió per presentar totes les ordenances i fer modificacions de caràcter més social.

El plenari va aprovar diverses modificacions tècniques, com ara regular el pagament de la taxa de la brossa segons el cadastre. Així, si en una mateixa referència cadastral hi ha diversos habitatges, cada un d’ells haurà de pagar la taxa de la brossa.

Destaca la bonificació del 75% de la taxa d’obertura de nous establiments, per incentivar la posada en marxa de nous negocis a la vila, o la bonificació del 75% de l’impost de circulació per als vehicles 100% elèctrics o del 30% per als vehicles híbrids. També es va aprovar una taxa per les estacions de càrrega elèctrica de vehicles que hi ha a Montblanc, de 30 cèntims per quilowatt. Amb aquest preu es cobreix, aproximadament, el 70% del preu de l’electricitat. Una altra modificació aprovada va ser la que bonifica els establiments de Montblanc que participin a les fires que organitza l’àrea de Turisme. La resta de taxes i ordenances, com l’IBI o la brossa, s’han congelat i no han patit cap augment.

Els grups a l’oposició van aprofitar per criticar al govern que no hagi portat al ple unes ordenances “més socials”. El portaveu del grup municipal d’ERC, Oriol Pallissó, assegurava que “hem fet reunions per arribar a acords amb propostes que eren fàcils d’aplicar. Ens omplim la boca de que estem perdent població però no fem res”, i afegia que “no s’ha volgut, per exemple, fer una ordenança que bonifiqui la rehabilitació d’habitatges que es destinin al lloguer. Avui votarem a favor, però es podria haver fet molt més pels montblanquins i montblanquines”.

Des de Junts per Montblanc, Marc Vinya assegurava que “hem tingut més iniciativa els grups a l’oposició que el propi govern. Des de Junts hem presentat 18 propostes que eren assumibles. Hem perdut l’oportunitat d’incentivar el lloguer o premiar la rehabilitació d’edificis. Dieu que no es pot fer pel pla de sanejament, però això és fruit de la mala gestió econòmica dels darrers anys”.

L’alcalde, Josep Andreu, va voler treure “alarmisme” a la situació econòmica de l’Ajuntament, assegurant que “a finals de novembre esperem poder solucionar els problemes de liquiditat i tornarem a pagar les factures a 45 dies, com marca la llei. És una exageració dir que arribarem a una situació insostenible”. L’alcalde assegurava que “tenim un pla de sanejament i no ens podem permetre baixar l’IBI o la taxa de la brossa” i afegia que “hem congelat les taxes de tots els serveis, però pujaran els salaris. El preu que cobrem per molts serveis està molt per sota del cost que té per l’Ajuntament”.

Al seu torn, la regidora del govern Núria Besora, assegurava que “uns 20.000 euros que esperem recaptar de les estacions de càrrega elèctrica els destinarem a ajudes socials a les persones que ho necessitin”. Un fet que va criticar Marc Vinya assegurant que “em sembla molt bé que s’aposti per ajudar a la gent, però entenc que els diners recaptats en aquesta estació elèctrica haurien de servir per pagar l’electricitat utilitzada”. Pallissó va assegurar que “fora del govern és quan hem pogut aprovar algunes propostes”.

En aquest sentit, l’alcalde s’ha compromès a posar en marxa una taula social d’emergència per destinar els diners recaptats en ajudar a les persones.

Arriba els primers ingressos per la riuada
L’alcalde, Josep Andreu, va explicar durant el plenari que l’Ajuntament ja ha cobrat més d’1 milió d’euros dels 3,5 que ha de cobrar de la Generalitat per la riuada del 2019. Andreu assegurava que amb aquest ingrès i els 400.000 euros de la venda d’un terrenys a Hormipressa, se solucionen els problemes de liquiditat del consistori. Assegurava, però, que “no farem la irresponsabilitat de pagar factures amb els diners de la riuada. Aquests diners els farem servir per les obres que s’han de tirar endavant”.

Al ple també es va aprovar la verificació del text refós de la modificació del pla general a la zona del Camp de Futbol, que ha de permetre, en un futur, l’ampliació de la zona esportiva i la construcció de pisos de lloguer social. El plenari també va aprovar una moció pel foment de l’ús del català i una moció de suport a la proposta d’atorgar la Creus de Sant Jordi a les associacions de voluntaris de Protecció Civil de Catalunya.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp