CCCB

Montblanc recorda Conangla i Fontanilles en motiu dels 50 anys de la seva mort

La biblioteca, que porta el seu nom, va acollir l'acte el passat divendres

Montblanc ha recordat la figura de Josep Conangla i Fontanilles en motiu dels 50 anys de la seva mort. Tot just el passat divendres 15 de maig es commemorava i la biblioteca, que porta el seu nom, va celebrar un acte.

El vestíbul del centre acull, des del passat divendres, una mostra documental i fotogràfica al voltant de la vida d’aquest escriptor, periodista, polítics i patriota montblanquí. La mostra ha estat organitzada pel servei de cultura del Consell Comarcal a partir de documentació i publicacions de l’Arxiu i els Museus Comarcals i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Un cop inaugurada la mostra, es va celebrar una taula rodona on hi van participar Josep Gomis, ex-alcalde de la vila i una de les persones que va impulsar el retorn a Catalunya de l’arxiu personal de Conangla; Maties Solé, ex-director del Museu Comarcal; i Josep M. Porta, director de l’Arxiu Comarcal, que va repassar la vida de Conangla i la seva implicació en la redacció de la Constitució Catalans de l’Havana. Com a introducció a la xerrada, la directora de la Biblioteca Comarcal va llegir un poema autobigràfic del mateix Conangla.

Després de la taula rodona va haver-hi una lectura de poemes i fragments literaris del mateix Conangla a càrrec d’alumnes de l’institut Martí l’Humà de Montblanc, membres de l’associació litarària l’Escarritx, del Club Excursionista de Montblanc i de la Comunitat de la Serra. Cadascuna amb una obra referida al seu àmbit d’actuació. Les lectures van estar amenitzades per breus peces musicals a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Montblanc.

Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc 1875, l’Havana 1965) és un dels montblanquins destacats del passat segle XX. De família acomodada, la seva participació en la guerra d’independència cubana de finals del segle XIX en les files de l’exèrcit espanyol va marcar la seva vida. Malgrat la tradició judicial de la família, va optar professionalment per dedicar-se al món de la lletres. Així va emigrar a Cuba pot després d’haver retornat de la guerra, on va dedicar-se al periodisme. De l’illa estant, va destacar pel seu catalanisme, escrivint un gran nombre d’articles i de publicacions en pro de la independència catalana. Va ser una de les figures capdavanteres del Centre Català de l’Havana i l’autor, l’any 1928, del projecte de constitució de la República catalana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp