Ràdio Montblanc

Montblanc viu una jornada dedicada a la cultura popular i folklore amb la 1a Gala de l’Any d’Adifolk

Durant l'acte, celebrat diumenge, es van entregar quatre guardons inclosos en tres categories: Premi a la Personalitat, a la Federació i al Grup

Montblanc va viure diumenge, 25 de novembre, a la tarda la 1a Gala de l’Any d’Adifolk, un esdeveniment vinculat a la Capital de la Sardana, que enguany ho és Montblanc.

Durant l’acte, que es va celebrar a l’antiga església de Sant Francesc, es van entregar un total de quatre guardons inclosos en tres categories. D’una banda, el Premi al Grup de l’Any va ser pel Grup de Geganters i Grallers d’Oliana, grup que va ser escollit entre el total de 14 finalistes que hi havia en aquesta categoria.

D’altra banda, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya va rebre el Premi a la Federació de l’Any. En aquest cas, hi havia dos finalistes més, la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya i l’Agrupació de Geganters de Catalunya. Finalment, va rebre el premi la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.

Pel que fa al Premi a la Personalitat de l’Any, Adifolk va decidir reconèixer una institució i una persona. La institució guardonada va ser la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, al capdavant de la qual hi ha Maria Àngels Blasco i Rovira. D’altra banda, el Premi a la Personalitat de l’Any també va ser per l’exconseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. En aquest cas, el guardó va ser recollit per la seva filla, Alba Puig, que va ser rebuda per una ovació per part del públic assistent. Posteriorment, però, es va projectar un vídeo de Lluís Puig en el qual va donar gràcies pel reconeixement.

Un altre dels moments destacats de la Gala va ser quan l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, just abans de fer el seu discurs, va agafar un llaç groc de grans dimensions i el va posar a l’altar de l’antiga església de Sant Francesc en record als presos polítics catalans i exiliats. Un gest que va ser rebut amb forts aplaudiments per part dels assistents. D’altra banda, l’acte va acabar amb els Segadors, moment en el qual tothom es va alçar.

Per la seva banda, i un cop ja acabada la 1a Gala de l’Any d’Adifolk, el seu president, Ivan Besora, ha valorat molt positivament l’esdeveniment.

Durant l’acte, també es va proclamar el 32è Aplec Internacional 2019, que se celebrarà a Copenhaguen del 26 al 28 d’abril. Pel que fa a la 2a Gala de l’Any d’Adifolk, aquesta es farà l’any vinent a Perpinyà, Capital de la Sardana 2019.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp