Arxiu Comarcal de la Conca

Montse Gomà, nova directora de l’Arxiu Comarcal de la Conca

Substitueix Josep Maria Porta, que s'ha jubilat després de trenta anys exercint

La montblanquina Montse Gomà Cortès és, des d’aquesta setmana, la nova directora de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. Agafa així el relleu del també montblanquí Josep Maria Porta Balanyà, que s’ha jubilat recentment després de trenta anys exercint.

Gomà coordinarà un arxiu que compta amb quatre persones a la plantilla, en el qual s’hi sumen dues persones més, que realitzen serveis puntuals o complementaris.

Si bé la nova directora està especialitzada en el tractament de fons documentals de caràcter judicial, té una important carrera, de més de vint anys, en el món de l’arxivística. A partir d’ara, doncs, inicia una etapa de gestió d’un centre que custodia fons de tota mena: de l’Administració perifèrica i de l’Estat, de la Generalitat de Catalunya, de l’Administració Local, de l’Administració Reial i Senyorial, notarials, judicials, registrals, religiosos, d’institucions, d’associacions i fundacions, comercials i d’empreses, patrimonials i familiars, personals, a més de nombroses col·leccions.

Gomà explica que es planteja aquesta nova etapa “com a una oportunitat professional” en la qual es mostra molt il·lusionada i amb ganes de continuar fent créixer l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, amb la conservació, classificació i difusió del patrimoni documental de la comarca.

Montse Gomà Cortès és Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i també Graduada Superior en Arxivística i Gestió de Documents de l’ESAGED. La seva carrera arxivística professional va iniciar l’any 1999, a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Durant quatre anys va dedicar-se al tractament de diferents fons documentals de l’Administració entre els quals en destaquen: Presó Model, Mossos d’Esquadra, Generalitat de Catalunya (II República) i Generalitat de Catalunya (Exili).

L’any 2003 col·laborà amb l’Àrea de Programes de Millora de l’Administració de Justícia. Entre 2004 i 2005 fou la responsable de l’Arxiu de l’Audiència Provincial de Barcelona i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Entre d’altres, desenvolupà tasques de coordinació i d’implantació d’un nou sistema de gestió documental.

Més endavant, i durant deu anys, estigué al capdavant de l’Arxiu de la Sala Contenciosa de Barcelona del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment, del 2015 i fins a la seva incorporació a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, ha estat la responsable de l’Arxiu dels Jutjats del Vendrell, on ha col·laborat en la implantació de la nova Oficina Judicial i ha coordinat temporalment el personal arxiver judicial de la demarcació de Tarragona.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp