Cedida

Mor el musicòleg i compositor montblanquí Francesc Bonastre Bertran

Era autor de més de 70 obres i 150 publicacions

El compositor i musicòleg montblanquí Francesc Bonastre i Bertran ha mort als 73 anys. Nascut a Montblanc, fa 73 anys, era especialista en música barroca i autor de més de 150 publicacions científiques nacionals i internacionals. Com a autor de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), compta amb una obra registrada de més de 70 obres des de lieder, música coral i de cambra, fins a música simfònica, cantates i oratoris. Ha estat soci de SGAE des del 1977, com a lletrista i autor dramàtic. El desembre de 2014, va rebre un homenatge de la SGAE en reconeixement a la seva exemplar carrera compositiva. Bonastre va ser nomenat fill predilecte de Montblanc l’any 2014.

Doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, el mestre Francesc Bonastre ha participat de la realitat musical des de tots els àmbits possibles; sent-ne la investigació una de les seves facetes més destacades. Creador de la revista Recerca Musicològica, la col·lecció de Quaderns de Música Històrica Catalana, Bonastre va organitzar gairebé mig centenar de simposis i congressos internacionals, projectes de recerca, cursos, conferències, congressos i intervencions en jurats en diverses universitats europees, com la Universitat de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, Universidad Complutense de Madrid, Universitats de Girona, Granada, Oviedo, Roma, Nàpols, París IV (Sorbonne), Tours, Cardiff, Freiburg, Salzburg, Lisboa, Coïmbra i Porto, i nord-americanes com Harvard, Yale o Politècnica de Califòrnia.

Especialista en musicologia barroca, és autor d’importants publicacions científiques sobre aquesta disciplina humanística; moltes d’elles publicades en diverses revistes especialitzades nacionals i internacionals. Va ser cofundador de la Societat Catalana de Musicologia el 1973. Entre els molts càrrecs exercits en la seva trajectòria professional, destaquen la Càtedra de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i la direcció de l’Institut de Musicologia Josep Ricart i Matas.

Respecte a la música vocal, Bonastre va ser director de grups rellevants com la Schola Cantorum de la Universitat de Barcelona (1967-1972), el cor Gaudium Musicae (1975-1985) o el grup Mapa Harmonico; dedicats a la interpretació de la música hispànica del barroc, amb especial atenció al barroc català. Bon coneixedor de la més autèntica tradició vocal catalana, destaquen en aquest camp obres com Suite Montblanquina (1963) o Joglaresques (1967).

Importants antecedents de produccions vocals posteriors com un cicle de cançons sobre text d’Apel·les Mestres, Amoroses (1998), o les cantates Cantata de Nadal (2002), Galeria d’impressions (2003); basada en una dialèctica sobre l’obra pictòrica de Martínez Lozano, o Glosses del pelegrí (2004) sobre el Llibre Vermell de Montserrat.

Acadèmic Numerari de la Secció de Música de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Francesc Bonastre era, a més, Académico Correspondiente de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp