EFMR/Ràdio Montblanc

Neix a la Conca la primera associació comarcal d’exalcaldes de Catalunya

El col·lectiu vol continuar servint a la comarca des de la seva experiència en càrrecs públics

Exalcaldes de la Conca de Barberà s’han unit per engegar la primera associació d’excàrrecs electes comarcal de Catalunya amb la finalitat d’estar al servei de la comarca i aportar propostes al Consell Comarcal i als Ajuntaments.

El nou col·lectiu es va constituir el desembre passat i aquest maig ha quedat legalment registrat sota el nom d’Associació d’Excàrrecs Electes Municipals (AECCEM). Josep Pijoan, qui va ser alcalde de Pira del 1991 fins al 2017, ha estat un dels impulsors de la iniciativa i exposa que l’entitat neix amb l’objectiu de posar en valor l’experiència d’exalcaldes i exregidors i traslladar així opinions i idees als actuals càrrecs electes. “Sentir-nos útils i poder fer aportacions mitjançant la nostra experiència”, expressa Josep Gomis, alcalde de Montblanc del 1979 al 1983.

La nova associació ha comptat amb l’empenta del Consell Comarcal que els ha cedit un espai per fer-hi les reunions i, partir d’ara, ja treballen en les primeres contribucions. Tot i ser la primera a nivell comarcal, no és la primera a Catalunya. L’any 2011 es va crear una assemblea d’exalcaldes i alcadesses a Igualada de tot el país.

D’entrada el col·lectiu vol aportar propostes al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca de Barberà que el Consell espera aprovar aquest setembre. Una de les principals preocupacions dels exalcaldes és també el despoblament de la comarca, consideren que cal frenar la davallada per evitar que la Conca se situï per sota dels 20.000 habitants i perdi alguns dels actuals serveis.

En aquest nou espai hi confluiran alguns exalcaldes i exregidors que fa uns anys van estar confrontats ideològicament, confessa Toni Sánchez, alcalde de l’Espluga entre el 1991 i el 2003, però ara es reuniran per treballar en un objectiu comú com és el de servei públic. En aquest sentit, ja sense el càrrec de representació d’un municipi, ara també primarà més la perspectiva comarcal. Núria Albà, qui va ser alcaldessa de Senan del 2007 al 2015, exposa que és necessari treballar més a nivell de la Conca de Barberà perquè “si la comarca va bé, en teoria, tots els municipis van bé”.

De cara a l’any vinent, l’associació ja ha anunciat que vol participar de manera activa en la commemoració dels 40 anys d’Ajuntament democràtics.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp