ACN

Poblet acollirà una jornada internacional dedicada a la conservació del teix

Es farà els dies 23, 24 i 25 d'octubre amb experts de nou països

El Monestir de Poblet acollirà els dies 23, 24 i 25 d’octubre unes jornades internacionals dedicades a la conservació del teix, un arbre prehistòric de gran valor ecològic, patrimonial i terapèutic. Precisament l’objectiu de la trobada -és la quarta que se celebra a Catalunya- és posar en comú el coneixement i les tècniques de conservació de les teixedes de la mà d’experts vinguts de diferents punts del món. “Cada any hi ha més participació i és més internacional”, explica la responsable de la coordinació, Antònia Caritat. De moment, ja hi ha més de cent especialistes inscrits i hi participaran experts de nou països, entre els quals hi ha Polònia, Mèxic, Itàlia, EUA o la Xina.

El teix i el seu ecosistema està declarat d’interès comunitari pel seu valor ambiental, cultural i terapèutic. Els experts busquen mesures efectives de conservació especialment en un context de canvi global i en zones especialment vulnerables com són les zones mediterrànies.

Els orígens d’aquesta espècie protegida es troben fa uns 160 milions d’anys. A Gran Bretanya es conserven els exemplars més antics d’uns 4.000 anys. El teix formava boscos extensos a Europa però actualment la seva presència s’ha convertit en residual. Normalment només es troba amb forma dispersa o en clapes de poca extensió. A Catalunya, els nuclis més importants són l’Alta Garrotxa, Collsacabra, Montsec, Centelles, Montserrat, Montsant, Prades, Cardó, Tivissa i Ports de Beseit.

A les jornades internacionals que es faran al Monestir de Poblet, els dies 23, 24 i 25 d’octubre, es posaran en comú tots els coneixements i tècniques de conservació i difusió que en aquests moments s’estan duent a terme a diferents punts del món. Enguany hi participaran experts de nou països, entre els quals hi ha Itàlia, França, Polònia, Gran Bretanya, Xina, Algèria, entre d’altres.

La coordinadora de les jornades, Antònia Caritat, explica que cada vegada hi ha més participants en les jornades i també una major representació internacional. Caritat, que és doctora de biologia vinculada al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i a la Universitat de Girona, destaca la importància de posar en comú tots aquests coneixements per poder afinar més en la conservació d’aquesta espècie protegida i els possibles usos terapèutics per combatre malalties com el càncer.

Les jornades s’estructuren en tres blocs: ecologia, conservació i gestió i aplicacions culturals. En el cas de Catalunya, s’exposarà el projecte europeu Life per a la conservació de les teixedes 2012-2016 que compta amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya al capdavant, juntament amb el Consorci de la Serra de Llaberia, el Paratge Natural d’Intères Nacional de Poblet i l’Ajuntament de Rasquera, com a socis, i amb el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Departament d’Agricultura, i la Xarxa de Custòdia del Territori com a col·laboradors.També es parlarà d’altres aspectes, com ara les primeres evidències d’ús del teix a Catalunya amb experts del poblat neolític de la Draga de Banyoles.

Les jornades es faran al Monestir de Poblet, enmig d’aquest paratge natural d’interès nacional de la comarca de Conca de Barberà.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp