Conselleria de Governació

Poblet acull la tercera sessió de debat del procés participatiu GovernsLocals.cat

S'hi van reunir alcaldes i alcaldesses del territori en un acte presidit per la consellera de Governació

El Monestir de Poblet va reunir aquest dijous alcaldes i alcaldesses i càrrecs electes de les comarques de Tarragona a les jornades de debat GovernsLocals.cat. Era la tercera de les vuit sessions territorials que el Departament de Governació de la Generalitat ha previst per tal de fomentar la màxima participació del món local, escoltar i recollir propostes per definir la nova legislació de l’Administració Local de Catalunya.

La jornada va estar presidida per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. La titular de Governació destacava en declaracions als mitjans de comunicació l’alta participació dels representants del món local en les sessions de debat al territori del procés participatiu GovernsLocals.cat: “Els alcaldes i les alcaldesses han fet seu aquest procés de debat i aporten de forma molt activa els seus punts de vista i opinions”. Borràs va assegurar que “el Govern pren bona nota de tot allò que es diu en aquestes sessions” i que “la participació resta oberta a tots els càrrecs electes que desitgin participar”.

La consellera ha explicat que “les aportacions que es fan en sessions com la d’avui serviran per elaborar una proposta conjunta inicial que tots els càrrecs electes del món local podran complementar a través del portal web de www.governslocals.cat”. Aquesta participació, segons Borràs, “permetrà generar un document final que es farà arribar al Parlament de Catalunya i que serà la base per construir les properes lleis del món local”.

Entre els temes que van tractar ahir els alcaldes, hi ha sobre la taula la proposta d’allargar els mandats municipals a 5 o 6 anys, amb l’objectiu que “les propostes electorals puguin portar-se a la pràctica” i de garantir l’estabilitat en la governança. D’altra banda, Borràs ha comentat també que la limitació de mandats electorals per part d’un mateix alcalde ha estat una altra qüestió debatuda, però sempre tenint en compte criteris fonamentals com la dimensió dels municipis.

Una altra demanda recollida ha estat la possibilitat de facilitar mecanismes per poder mancomunar serveis i recursos humans, especialment per part dels municipis petits i així poder comptar amb més eines per millorar-ne la competitivitat.

D’altra banda, una altra idea recollida és que els municipis no disposen de prou recursos per cobrir tots els serveis que presten. En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l’establiment de mecanismes que defineixen bé la seva viabilitat, així com la forma en què s’han de finançar les competències pròpies i les delegades. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, també present a la jornada de debat, destacava que “hem parlat en un escenari de governs locals en un país lliure, ja que hem parlat de vegueries, consells comarcals i Diputacions, però no ens hem referit a l’obstacle principal del Govern de l’Estat”. Per la seva banda, l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha destacat que “els alcaldes teníem moltes ganes d’expressar els dèficits de finançament dels municipis”.

Han aprovat que cal una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals i repensar els impostos que recapten els municipis per tal d’introduir-hi altres figures. Altres punts tractats han estat el rebuig a fusionar municipis i el requeriment de més formació per als funcionaris per donar compliment als requisits de la llei de transparència, així com la necessitat d’un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics, i la possibilitat de fomentar més eines de participació activa per part de la ciutadania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp