Jordina Moix

Poblet inaugura el nou centre de visitants i l’ampliació del museu

El centre incorpora les tecnologies per explicar els orígens i la història del conjunt monàstic

El Monestir de Poblet ha inaugurat aquest dimecres un nou centre de visitants i l’ampliació del museu. Tot plegat servirà per renovar la visita al conjunt monàstic, dotant-la de més espectacularitat i contingut.

El centre de visitants ofereix una nova lectura de la visita al monestir, incorporant espectaculars audiovisuals i pantalles interactives sobre la història de Poblet i els seus orígens. També es poden veure imatges de la vida al monestir, fins ara inèdites, en una sala amb projeccions envolvents. Tot plegat s’ha pogut fer amb una inversió de més d’1 milió d’euros de la Diputació de Tarragona, qui també ha dut a terme el projecte, i també amb el suport de la Caixa i de la Generalitat de Catalunya.

Des del monestir esperen que el nou centre ajudi a incrementar el nombre de visitants a Poblet, i de retruc a la Conca de Barberà. El pare abat, Octavi Vilà, ha destacat que “amb el centre de visitants, amb les noves tecnologies de que disposem, volem que els visitants coneguin perquè es va crear el monestir i quin és encara avui el seu objectiu”.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, ha participat a la inauguració. Ha destacat que “Poblet amb aquest museu i centre de visitants entra als museus del segle XXI. És un dia de goig, Poblet i Catalunya s’ho mereixien.

També ha participat a la inauguració el president de la Diputació, Josep Poblet, en el que serà un dels seus darrers actes com a president. Ha destacat que “Poblet és el conjunt monumental monàstic més important d’Europa, el tenim a casa nostra i les institucions hi hem de participar”.

Un museu totalment renovat
El Museu de Poblet també ha estat totalment renovat, incorporant noves sales a les ja existents, duplicant així la superfície expositiva. Una de les joies del museu és un Crist d’Ivori donat a Poblet per Pere Antoni d’Aragó, virrei de Nàpols, que s’exposa a la nova sala de l’Abat Copons.

En tots els espais s’ha donat un protagonisme destacat a l’arquitectura de l’espai, ja que, com explica el responsable del Museu, Damià Amorós, “la primera peça del museu de Poblet és el propi edifici”. Aquest equipament ha rebut finançament derivat de la taxa turística, a petició de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet.

La Diputació de Barcelona ha aportat també part dels recursos per a la restauració de les noves sales del Museu. La Diputació de Tarragona s’ha encarregat de la restauració de 115 obres d’art als Tallers de Conservació i Restauració de Béns Culturals de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa.

Amb aquestes inauguracions, el Monestir de Poblet completa un nou pas en el seu projecte de modernització. Ara està pendent la creació del jardí bíblic i renovar la part més antiga del museu situada al Palau Reial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp