Cedida

Ramon Requesens és nomenat Fill Predilecte de Montblanc

Va rebre el títol durant el Ple Medieval celebrat el passat 22 d'abril

El montblanquí Ramon Requesens ha estat nomenat Fill Predilecte de Montblanc. Va rebre el títol per unanimitat de tots els regidors del consistori durant la celebració del Ple Medieval, que va tenir lloc a l’església de Sant Miquel el passat dissabte 22 d’abril.

Ramon Requesens Queralt va néixer a Montblanc l’any 1924. Va cursar els primers estudis al col·legi de les Germanes Carmelites Vedrunes i, posteriorment, va passar al col·legi de la Mercè, gestionat pels pares franciscans. L’any 1935 va assistir a l’escola de dibuix d’Ismael Balanyà.

A la dècada dels anys trenta, amb Josep Torrell, va ajudar el seu oncle matern, Mossèn Pau Queralt, en la restauració de tres capelles laterals de l’església de Sant Miquel, on va fer d’escolà ocasional a les celebracions litúrgiques.

Del 1932 al 1934, va formar part del cor de l’escolania de la Mare de Déu de la Serra, dirigit per Josep Rosell, i del 1934 al 1936, va passar a ser membre avantguardista de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (Fejocistes), i en els moments de lleure feia d’actor en el grup de teatre del col·legi de les Monges.

La tragèdia de la guerra el va marcar. El seu oncle Mossèn Pau va ser assassinat l’agost del 1936 a Rojals, i el seu pare va patir persecució i represàlia per les seves idees polítiques i creences religioses, sent empresonat al vaixell Segre, ancorat al port de Tarragona, i jutjat pel Tribunal Popular, que va emetre veredicte de pena de mort, que no va ser finalment executada, i va ser reclòs a la presó tarragonina de Pilats i a la Model de Barcelona. Ramon Requesens, malgrat les dificultats, va aconseguir refugi a Valls gràcies al suport de les famílies Castells, Moncunill i Badia.

Acabada la guerra, es va crear l’Acció Catòlica, on es van fer activitats de caire religiós, culturals i lúdiques. L’empenta de Ramon Requesens ha possibilitat la representació ininterrompuda durant més de cinquanta anys dels tradicionals Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Des d’aquí, va fer de catequista, i al 1950, va esdevenir president de la secció d’aspirants.

En els anys 40 va col·laborar en la primera restauració de l’ermita de Sant Joan. Al 1931 va començar a treballar en la impremta familiar. Al maig del 1954 es va casar amb Angelina Torrellas.

Al 1959 va formar part de la junta constituent del Museu Arxiu de Montblanc i Comarca, entitat que va presidir entre els anys 1974 i 1986. Amb ell, es va fundar el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i es van convocar cursos de català i concursos de cinema amateur.

Ha estat dues legislatures a l’Ajuntament de Montblanc. Del 1964 al 1970 va ser primer Tinent d’Alcalde, i va col·laborar en la recuperació del Ball de Bastons i en l’organització de la Festa dels Reis. Del 1987 al 1991 va ser regidor de Comerç i Turisme, i va ser l’artífex de la signatura de l’acord d’agermanament amb Montblanc d’Occitània.

Del 1999 fins a l’actualitat forma part de la Comissió Cívica Prorestauració de l’església de Santa Maria, i des del 2005, també en la de Sant Miquel. L’any 1969 entra a la Germandat de Poblet per a substituir el seu pare. Els anys 1981, 1996 i 2006 va formar part de la comissió religiosa de les Festes en honor a la Mare de Déu de la Serra.

Des de la impremta i durant el franquisme, va contribuir a fomentar l’ús del català al municipi, tot i les prohibicions imposades pel règim polític d’aleshores. Una faceta que no ha descurat mai és el dibuix, i ha creat anagrames o marques comercials, orles de goigs, diplomes d’homenatge o de concursos, i ha il·lustrat diversos llibres. També va impulsar la presència de la nostra llengua en el teatre montblanquí.

El seu esperit de col·leccionista ha fet que cedís una col·lecció d’eines de boter al Museu Arxiu i d’impresos a l’Arxiu Comarcal.

En reconeixement a la tasca cultural i atenent a la seva acreditada professionalitat, la impremta Requesens, fundada el 1914 per Josep Requesens i Contijoch, i en motiu del seu centenari, en el Ple Medieval de l’1 de maig de 2014 va ser distingida per unanimitat amb la medalla d’Argent de la Vila Ducal de Montblanc.

La biografia ha estat realitzada per Josep Maria Porta, director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp