Ràdio Montblanc

Retrets entre govern i oposició per la situació econòmica de l’Ajuntament de Montblanc

Els grups a l'oposició denuncien que hi ha més d'1 milió d'euros en factures pendents de pagar

Govern i oposició es van enganxar al ple de l’Ajuntament de Montblanc d’aquest dimecres per la situació econòmica del consistori.

Ahir el ple donava compte de l’informe de morositat i del període mig de pagament de factures del segons trimestre del 2021, així com de la liquidació del pressupost del 2020.

Segons els grups a l’oposició, la situació és “crítica i delicada” assegurant que hi ha més d’1 milió d’euros en factures pendents de pagament. De fet, el consistori està pagant a 74 dies als seus proveïdors, quan la normativa obliga a pagar en 30 dies.

Junts per Montblanc assegurava al plenari que “al final del primer trimestre hi ha més d’1 milió d’euros pendents de pagament, i en aquest segon trimestre hi ha una previsió de tancar l’exercici amb un desequilibri pressupostari de més de quatre milions d’euros”.

Des d’Agrupament, Cesc Viñas, anterior regidor d’hisenda, destacava que “les dades demostren que la situació de tresoreria de l’Ajuntament és complexa i delicada. Això pot generar problemes més endavant”.

L’alcalde, Josep Andreu, es va mostrar optimista, i va assegurar que “en tres mesos recuperarem l’equilibri financer de l’Ajuntament, no tinc cap por de la solvència financera de l’Ajuntament”. Andreu assegurava que el consistori té només una línia de crèdit amb Caixa Guissona i un deute molt baix, i que signant crèdits amb altres entitats com La Caixa i el Banc Santander es podrà recuperar liquiditat. Assegura que s’aprofitarà que el deute de l’Ajuntament està molt per sota del límit establert. Andreu assegurava que “aquests crèdits s’haurien d’haver signat abans” quan Viñas era regidor d’hisenda.

Els comptes del 2020 es tanquen amb números negatius

El pressupost del 2020 es tanca amb un romanent negatiu de gairebé un milió d’euros. Junts per Montblanc també va ser crític, assegurant que hi ha un romanent de tresoreria negatiu de menys 900 mil euros. Cesc Viñas, d’Agrupament, que era regidor d’hisenda el 2020, va assegurar que “va ser un any molt complicat per la pandèmia, on vam deixar d’ingressar prop d’1 milió d’euros”, destacant que “va ser el pitjor exercici de l’Ajuntament en anys”. I afegeix que “no són uns bon números, no em deixa satisfet, però jo ja deia que es gastava més del que s’ingressava i no vaig saber-ho aturar”.

En aquest sentit, Andreu va tornar a remarcar que treballarà per recuperar la solvència financera en els propers mesos.

L’equip de govern es vau ebocat a prorrogar el pressupost del 2021

L’alcalde també va evidenciar al plenari d’aquest dimecres la falta de suports per tirar endavant els pressupostos del 2022 i va assegurar que “estem abocat a prorrogar els pressupostos del 2021 ja que no tenim els suports per fer uns nous comptes”.

Junts per Montblanc va reiterar la demanda d’una auditoria externa per poder parlar del pressupost del 2022, i també es va oferir a pactar modificacions de crèdit que siguin necessària per fer front a pagaments immediats, amb l’objectiu de no bloquejar l’Ajuntament.

En aquest sentit, el pla aprovava una modificació de crèdit per fer front a un pagament del Castell de Prenafeta que es va pactar el 2019, i que s’ha agafat d’una partida que estava destinada a millorar els carrers de la vila.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp