J. Ardila

Rull garanteix l’arribada de l’aigua al nord de la Conca des del Segarra-Garrigues

El nou projecte "catalanitzat" preveu estar llest l'any 2019

El Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà ha aprovat, per unanimitat, el projecte d’abastament d’aigua del canal Segarra-Garrigues que el conseller de territori, Josep Rull, ha presentat aquest dimecres al matí.

Era un pas necessari per tirar endavant amb el projecte, que la Generalitat vol tirar endavant. El consell Rull ha destacat des de Montblanc que “aquest és un projecte de país, que afecta no només a la Conca de Barberà”. Rull també ha afegit que “no és acceptable que en ple segle XXI hi hagi municipis que tinguin problemes amb l’abastament d’aigua, i hem d’actuar”, i destaca que “hem arribat a un nivell de consens molt elevat que esperem rubricar el dia 16 de desembre”.

El cost total del projecte per fer arribar aigua de boca a diversos municipis del nord de la Conca de Barberà i de l’Urgell, la Segarra i l’Anoia és de 20 milions d’euros. D’aquests, l’Agència Catalana de l’Aigua en posarà 10 milions. Hi ha 4 milions més que assumiran les Diputacions de Lleida (2 milions), Tarragona (1 milió) i Barcelona (1 milió). L’aportació dels usuaris serà de 6,3 milions d’euros a recuperar en tarifa durant 25 anys.

També destaca, respecte a l’anterior projecte del 2015, el preu de l’aigua, que ara és molt més econòmic i solidari entre els diversos actors del projecte. Si abans es preveia un cost de mitjana de 0,59€ per metre cúbic, ara es preveu de 0,57€. També es reduiran els terminis de tramitació, licitació i execució del projecte. De fet, l’objectiu és que l’obra estigui llesta a finals del 2019.

El conseller també ha destacat que “hem volgut catalanitzar el projecte i el lideratge és de la Generalitat, sense participació de l’administració de l’Estat. A la Generalitat hem fet un esforç aportant el màxim que podem aportar”.

El president del Consell Comarcal, Josep Pijoan, ha destacat que “sempre ens han garantit que si aquest projecte fracassa solucionarem el problema d’una altra manera, però esperem que es pugui tirara endavant”. Pijoan ha destacat que “el gran valor ha estat la unanimitat en aquest tema de tots els partits polítics i ajuntaments de la comarca”.

El projecte preveu solucionar l’abastament d’aigua a vuit municipis del nord de la comarca: Conesa, Forès, Llorac, Les Piles, Passanant i Belltall, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp