Gencat

Se signa l’acord històric per portar aigua del Segarra-Garrigues a la Conca

Cervera va acollir ahir la signatura amb les quatre comarques implicades

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va oficialitzar ahir al paranimf de la Universitat de Cervera l’acord que permetrà construir una nova xarxa de subministrament amb aigua provinent de l’embassament de Rialb i que beneficiarà a 30 municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. Rull ha destacat “la transcendència i la importància d’aquest acord històric” que beneficia més de 45.000 habitants d’aquestes comarques, que serveix per a “la gent que hi viu ara i la que hi viurà demà”.

A la Conca se’n beneficiaran vuit municipis que fa molts anys que reclamen aigua de boca. Ahir l’alcalde de Santa Coloma, Magí Trullols, va participar a la signatura, acompanyats d’altres alcaldes i alcaldesses i consellers comarcals.

Rull ha subratllat que durant el procés “hem posat en valor la responsabilitat, la generositat, la solidaritat, el sentit de transcendència i la voluntat de servei, tenint com a prioritat el benestar de la nostra gent”. Ha qualificat l’acord com “un bon projecte, perquè l’hem fet entre tots, i és de tots, on tothom hi guanya”.

Sobre el calendari, el conseller va afirmar que “les dues prioritats bàsiques són constituir el consorci i iniciar la licitació del conjunt de l’obra al llarg d’aquest any, perquè els treballs puguin començar aquest 2017”.

Entre els assistents, hi havia també presentats de les quatre comarques implicades en l’acord, a més dels presidents de les Diputacions de Tarragona i Lleida.

El projecte acordat preveu aprofitar part de la xarxa de canalitzacions existents, titularitat del Consell Comarcal de la Segarra, i construir fins a 122 quilòmetres de nova xarxa d’abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits, així com aprofitar completament la capacitat de la potabilitzadora de Ratera, construïda al 2008 per l’ACA mitjançant una inversió propera als 8 milions d’euros i pedra angular d’aquest projecte. Amb tota aquesta infraestructura es podrà subministrar a trenta localitats aigua procedent de l’embassament de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues.

Es preveu que la nova xarxa estigui enllestida en tres anys, amb una inversió total de més de 21 milions d’euros. D’aquests, 10 milions els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); 5 milions, les diputacions: Lleida (2 milions), Tarragona (2 milions, el doble del compromès inicialment) i Barcelona (1 milió). La resta es repercutirà en la tarifa durant un període de 25 anys.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp