Ràdio Montblanc

Unanimitat a l’Ajuntament de Montblanc per demanar la llibertat dels presos polítics

El ple extraordinari aprova una moció que trenca relacions amb el Govern espanyol

L’Ajuntament de Montblanc ha aprovat, per unanimitat dels tretze regidors del consistori, trencar relacions amb l’Estat espanyol i demanar la llibertat dels presos polítics.

La sala de les Corts Catalanes del claustre de Sant Francesc va acollir aquest dimecres, de manera excepcional, aquest ple extraordinari que tenia com a únic punt de l’ordre del dia l’aprovació d’una moció que demanava la llibertat dels presos i exiliats polítics. Una sala que es va omplir de gom a gom de montblanquins i montblanquines que van voler seguir en directe la sessió plenària.

Agrupament Catalanista, que governa amb majoria a l’Ajuntament, va pactar la moció amb la FiC, el PDeCAT i la CUP, aconseguint així la unanimitat de tots tretze regidors de l’Ajuntament. La moció demana la llibertat del presos polítics i dels exiliats i defensa la dignitat i la sobirania de les institucions catalanes. El text també acorda que l’Ajuntament de Montblanc no assistirà a cap acte organitzat pel Govern espanyol, i tampoc els convidarà a cap actes institucional que tingui lloc al municipi.

Des de la FiC, el regidor Toni Gutiérrez va assegurar que “estic preocupat per les actuacions desproporcionades del Tribunal Suprem privant de llibertat a aquestes persones, però també perquè veig una fractura social que molts no desitgem”. Afegia que “em fa pena veure com el procés ha separat, en alguns casos, família i amics” i demanava “consensos per trencar la política de blocs i que el Parlament nombri un candidat de consens i recuperem les nostres institucions”.

Des del PDeCAT, el regidor Marc Vinya destacava que “les llibertat polítiques estan en perill i no ho podem permetre. L’ús de dels poders judicials i dels cossos de seguretat de l’Estat són propis d’una dictadura. Quan s’estan violant els drets dels nostres representants l’Ajuntament ens hem de manifestar al costat del poble”.

Roger Sosa, regidor de la CUP, destacava que “tenim uns presos polítics en tres presons a Madrid, lluny dels seus familiars. Són tant inhumans que no pensen en l’apropament dels presos polítics”, i afegia que “ja ens tenen acostumats a portar polítics i societat civil a anar als jutjats a declarar per incitació a l’odi. Potser s’haurien de mirar al mirall i veure qui fa aquests suposats delictes”.

Des d’Agrupament Catalanista, el regidor Francesc Benet, també president del Consell Comarcal de la Conca, va destacar que “aquesta mateixa moció també la vam aprovar dilluns per unanimitat al Consell Comarcal, la Conca també demana la llibertat dels presos polítics”.

Va tancar el plenari el discurs de l’alcalde, Josep Andreu, que es va mostrar orgullós de la gent de Montblanc i de la Conca, i va llegir una carta que faran arribar als presos i exiliats per explicar-los l’aprovació d’aquesta moció al plenari. Andreu destaca que “que Montblanc tingui aquest tarannà, amb la defensa dels nostres valors i el nostre catalanisme, i que ho fem per unanimitat, això dona caràcter a la nostra vila, també com a gent de la Conca”.

El ple es va acabar amb el Cant dels Segadors i amb crits de llibertat pels presos polítics.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp