Aigües de Montblanc compra 130 hectàrees de La Vall

S'hi han invertit 200.000 euros i permetrà a l'empresa d'aigües controlar una cinquantena de fonts

Aigües de Montblanc, la Societat Anònima Municipal que gestiona el servei de subministrament d’aigües de la vila, ha formalitzat l’adquisició de 130 hectàrees de sòl rústic situat a la zona alta de la Vall. L’objectiu principal és garantir la preservació de la cinquantena de fonts que nodreixen d’aigua per al consum de boca la població de Montblanc.

L’adquisició de les 130 hectàrees de la Vall s’ha fet amb una inversió propera als 200.000 euros, que seran aportats íntegrament des d’Aigües de Montblanc. “Hem apostat, amb aquesta operació, per garantir la titularitat i la protecció de la cinquantena de fonts naturals que hi brollen. És, doncs, una garantia per al subministrament d’aigua potable per al consum de boca a la vila”, apuntava l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. 

Josep Andreu, alcalde de Montblanc

L’espai, considerat el pulmó verd i hídric de Montblanc, és també un conjunt natural d’una gran bellesa i, a la vegada, és també una joia de la biodiversitat que envolta la trama urbana de Montblanc, amb fauna i flora única: amb exemplars com l’àliga de cuabarrada, falcons, cabirols, entre d’altres”, com assegura l’Ajuntament en un comunicat. L’espai, a més, també té una gran riquesa vegetal amb castanyers centenaris, rebolls, oms, pollancres, entre d’altres. 

Tot plegat, sense oblidar el llegat patrimonial fruit de l’activitat humana al llarg dels segles. D’aquesta manera, l’entorn de la Vall de Montblanc aplega dels molins dels Britets, del Moro o dels Muletes; però també les finques que, al llarg de la història, es van bastir al voltant dels massos com el Barbeig, que testimonien la riquesa dels aqüífers d’aquest espai, que va estar habitat fins pràcticament mitjans del segle passat. Fruit d’aquesta activitat humana a la Vall també s’hi troben arbres com ametllers, avellaners o oliveres, que durant dècades van ser cultivats. 

Però a més de la preservació i la conservació de les fonts naturals que aporten recursos hídrics a Aigües de Montblanc, també s’aposta per la gestió forestal d’aquest entorn natural, una acció que permetrà la creació de biomassa, per a garantir el subministrament energètic a la vila. Un dels objectius, doncs, serà abastir la futura caldera de biomassa que es vol instal·lar a la zona esportiva municipal.

Andreu explica que la compra també ha de servir per netejar la massa forestal de la zona

L’aigua de la Vall 

Des de finals del segle XIX Montblanc utilitza l’aigua de la Vall per dur a terme el subministrament d’aigua potable al municipi. La primera concessió es va autoritzar l’any 1887, quan es va dur a terme la conducció de l’aigua de la Font Major, després de la concessió sol·licitada per part del senyor Contijoch. La gran obra a l’entorn d’aquesta infraestructura va arribar l’any 1967 quan s’uniria la canonada de la Font Major amb la de Mas d’en Llort. Va ser aleshores quan es va dur a terme l’ampliació del dipòsit de la canal amb una capacitat de 248.000 litres i la construcció d’una nova canonada des del dipòsit fins a trobar la de Mas d’en Llort a l’alçada de Sant Josep. 

Durant les darreres dècades, especialment després dels aiguats del 1994 que van malmetre bona part de les instal·lacions de l’aigua a Montblanc, l’empresa municipal Aigües de Montblanc sempre ha vetllat per la preservació de les instal·lacions d’aigua al municipi. Val a dir que, si bé l’any 1999 va arribar l’aigua de l’Ebre a Montblanc aquesta sempre s’ha emprat per a ús industrial i de serveis, mentre que l’aposta d’Aigües de Montblanc sempre ha estat garantir que el subministrament d’aigua potable per al consum sempre provingui de la Vall, atesa la seva qualitat.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook